Dünya rekortmeni Yasemin Dalkılıç'ın belgeseli hazır

Dünya rekortmeni Yasemin Dalkılıç'ın belgeseli hazır

CANTEK'in kuruluşunun 21'inci yılında hayata geçirdiği projenin 2'nci ayağı olan "Dünyanın İnanılmaz Dalışları" adlı 6 bölümlük belgesel, The Ritz Carlton İstanbul Otel'de Yasemin Dalkılıç, proje sponsoru CANTEK Yönetim Kurulu Başkanı Can Hakan Karaca ve belgeselin kitabını yazan A.Kadir Bozkurt'un katıldığı bir toplantı ile basına tanıtıldı.

'ÇEVRESEL TEHDİT BİR KONSEPT DEĞİL, ÖNEMLİ BİR GERÇEK'

Dünya Serbest Dalış rekortmeni Yasemin Dalkılıç belgeselin ve kitabın tanıtımı nedeniyle düzenlenen toplantıda yaptığı açıklamasında, dünya denizlerinde var olan çevresel tehdidin artık bir konsept değil tüm dünya için önemli bir gerçek olduğunu belirtti. Belgeselin bölümlerini gençlerin ve çocukların ilgisini çekecek şekilde yapmaya çalıştıklarını ifade eden Dalkılıç, bu belgeselle, bir yandan durumun ne kadar ciddi olduğuna dikkat çekilirken, diğer yandan da sualtı dünyasının hala ne kadar güzel olduğunu ve bununla okuyucu ve izleyicilere hala bir ümit olduğunu göstermeyi amaçladıklarını dile getirdi.

Çevresel tehdidin daha fazla yayılmadan hemen harekete geçilmesi gerektiğini ifade eden Yasemin Dalkılıç, değişimin de sadece devletlerden ve kuruluşlardan beklenemeyeceğini, herkesin bu konuda üzerine düşen görev ve sorumluluklar olduğunu hatırlatarak, "Dünyamızın karşı karşıya olduğu en büyük tehlike başkasının kurtaracağına inanmaktır' dedi.

"ÖNÜMÜZDEKİ 30 YILDA BALIK STOKLARININ YÜZDE 70'İ KAYBOLACAK"

Yasemin Dalkılıç'ın açıklamaları şu şekilde:

"Dünyamız tek sahip olduğumuz şey. Sağlıklı bir gezegen olmadan hayat devam edemez ve o gün geldiğinde gündemimizi her an dolduran devlet, politika, din gibi konular tamamen önemsiz olacak. Denizlerimizin her gün karşı karşıya kaldığı tahribat konusunda da oldukça endişeliyim. En fazla 10 yıl önce daldığım yerler kirlilik, aşırı avlanma ve artan ısı sebebiyle artık tamamen yok olmuş durumda. Bilim adamları bu hızda devam edilirse, 50 yıl içinde denizlerdeki canlıların çok büyük bir kısmının yok olacağına inanıyor. Birçok canlı bundan daha da kısa bir sürede yok olmuş olacak. Bu nedenle, kızımız Lara bir yunus, balina ya da mercan kayalıklarının mucizesine belki asla şahit olamayacak. Rudi (eşi) ve ben bunu fark ettiğimizde bu belgesel dizisini çekmeye karar verdik. Paylaşacağımız heyecan verici görüntüler sayesinde denizleri koruma mücadelemize mümkün olduğunca çok kişinin katılması için ilham vermek istedik. Daha fazla detaya girmek istemiyorum çünkü bu detayları zaten belgeselimizde izleyeceksiniz fakat kısaca son 30 yılda dünyanın mercan resiflerinin yüzde 50'si ve bununla balık nüfusunun da yarısı kayboldu. Bu hızda devam edersek önümüzdeki 30 yıl içinde resiflerin yüzde 90'ını ve balık stoklarının yüzde 70'ini kaybetmiş olacağız ve size garanti ediyorum denizlerde hayat olmadan yeryüzünde hayat da olamaz, çok basit bir gerçek bu."

CAN HAKAN KARACA: "ENERJİSİNİ İYİ KULLANAN SPORCULARA SPONSOR OLDUK"

CANTEK Yönetim Kurulu Başkanı Can Hakan Karaca da belgeselin tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, Cantek'in 21'nci yılı nedeniyle 'Enerjini Doğru Kullan' projesini hayata geçirdiklerini söyledi. Can Hakan Karaca, kamuoyunu enerji tasarrufuyla ilgili bilinçlendirme projesinin ikinci ayağında CANTEK bayrağını Everest'in zirvesine diken Nasuh Mahruki'den, tek nefesle derin denizlere inen Yasemin Dalkılıç'a aktardıklarını belirtti. Cantek'in geliştirdiği ve enerjisini doğru kullanan "Akıllı makine" kavramı konusunda bilgi veren Cantek Yönetim Kurulu Başkanı Can Hakan Karaca, şöyle konuştu:

"Akıllı makine demek zaten daha fazla analiz eden, daha iyi ölçen daha iyi yorumlayan makineler demektir. Aslında akıllı evler ve akıllı arabalar da aynı prensipte çalışır. Bizde bunu soğutma makinelerine yaptık. Soğuk odayı daha iyi ölçen daha iyi analiz eden, bu analizler sonucunda da olayı daha iyi yorumlayıp, soğuk oda içinin rejimini daha iyi ayarlayan ve yüksek elektrik tasarrufu yapan bir algoritma yaptık. Bunun bütün yazılımını ve donanımını da kendi şartlarımız içerisinde kendi Ar-Ge birimimizle yaptık. Bu sayede dünyanın ilk akıllı soğutma makinelerini yaptık. Bu makinelerin genel sonuçları olarak odaların içerisini çok iyi soğutabildikleri gibi yüksek oranda da enerji tasarrufu yapabilmeleriydi. Bu olağanüstü enerji ve elektrik tasarrufunu da enerjisini en iyi kullanan sporculara sponsor olarak yaptık."

Yasemin Dalkılıç'ın "Dünyanın İnanılmaz Dalışları" adlı belgeselini kitap haline getiren yazar A.Kadir Bozkurt da, kitapla ilgili açıklamalarda bulundu. A.Kadir Bozkurt yaptığı açıklamada, tasarım aşamasındaki kitabın yakında kitapevlerinin raflarında yerini alacağını söyledi.

Dünya Serbest Dalış Rekortmeni Yasemin Dalkılıç, eşi Rudy ve ekibi ile birlikte Bahamalar, Jamaika, Meksika, Cayman Adaları, Dominik Cumhuriyeti ve Şili'de batıklar, gemi enkazları, mercan kayalıkları ve mağaralara dalışlar gerçekleştirdi. Ortalama 30 dakikadan oluşan "Batıklar", "Mercan Resifleri", "Gece", "Adalar", "Aquarius" ve "Diğer Mavi" adlarıyla çekilen 6 bölümlük belgeselde su altı yaşamına dikkat çekildi.