Duvarsız Eğitime İlkadim Projesi

Duvarsız Eğitime İlkadim Projesi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) tarafından hazırlanan, İlkadım İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve İlkadım Belediyesi tarafından desteklenen “Duvarsız Eğitime İlkadım” projesinin açılışı yapıldı.
İlkadım Kaymakamlığı konferans salonunda yapılan açılışa İlkadım Kaymakamı Ahmet Narinloğlu, OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Kaplan, İl Milli Eğitim Müdürü Aytekin Girgin, İlkadım İlçe Milli Eğitim Müdürü Cengiz Çetinkaya, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
1 - 7 Eylül arasında yapılacak olan proje hakkında bilgi veren OMÜ İlköğretim Fen Bilgisi Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Proje Koordinatörü Yrd.Doç.Dr. Elif Omca Çobanoğlu, “Projemizin konusu, çevreyi bilen, seven, koruyan, sorun oluşturan değil çözüm üreten bireyler yetiştirmek amacı ve eğitimin sadece duvarlarla örülü sınıf içi ortamlarda değil, duvarları olmayan dış ortamlarda da yapılabileceği inancıyla, dış mekanda öğrenme pedagojisini eğitim-öğretimde kullanmanın örneklerini görmek, üniversite-milli eğitim işbirliği ile öğretim programlarımızda yapılandırmak suretiyle eğitimde iyileşme sağlamaktır. Amacımız ise, okul öncesi, ilkokul ve ortaokul öğretmenlerine dış mekanda bulunan çeşitli ortamlar ile bu ortamları dış mekanda eğitim pedagojisi ile eğitim ve öğretimde ne şekilde kullanabilecekleri konusunda bilgi ve deneyim kazandırmaktır. Projenin hitap ettiği hedef kitle İlkadım İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı okul öncesi öğretmenleri, sınıf öğretmenleri ve 24 kişilik çeşitli branşlardaki ortaokul öğretmenleridir” dedi.
‘Duvarsız eğitim’ deyince aklına okullardaki duvarların kalkacağı aklına gelen İlkadım Kaymakamı Ahmet Narinoğlu, “Duvarsız eğitim deyince ‘İlkadım ilçesinin bütün okullarının duvarları kalkacak, kurtulduk’ dedim. Ama proje o değilmiş. Proje çok daha farklıymış. Okulda 4 duvar arasında öğreneceklerinizi doğada, kentin ortamında ve ilgili yerlerde görerek ve yaşayarak öğreneceksiniz. Bu anlamda ‘Duvarsız Eğitim’i yabancı konuklarımızı dinledikten sonra anladım. Yani benim anladığım gibi değilmiş. Doğru olan bir projeymiş. Biz İlkadım olarak her projeye ‘İlkadım’ kelimesi katıyorduk. Bu da çok yakıştı” diye konuştu.
Böyle bir projenin Samsun’a ve geleceğe çok ciddi ufuklar açacağını ifade eden OMÜ Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Süleyman Kaplan, “Eğitimin tabiatında her zaman yeni bir şeyler katmak ve kısa zamanda daha kaliteli ürün elde etmektir. Bilgiyle yüklü olan ama çevresini tanımayan, bir anlamda sosyal özellikleri kaybolan insanlar yetiştiriyoruz. Bu bizim geleceğimiz için son derece tehlikeli bir durumdur. O nedenle çevreyi tanımayan, onlarla diyalog içerisine giremeyen bir gelecek bizim için parlak bir gelecek değildir. O nedenle bu tür projelerin yapılmasında önemli bir yeri vardır” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından İsveç Linköpings Üniversitesi’nde Öğretim Üyesi Doç.Dr. Anders Szczepanski ve Eva Kötting de projenin başlangıç etkinlikleri hakkında bilgiler verdi.