Ebso Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar:

Ebso Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar:

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, ihracat artışının, cari açığın ve işsizliğin panzehirinin sanayi sektöründe olduğunu belirterek, “ihracat artışının da, cari açığın da, işsizliğin de panzehiri sanayi sektöründedir. Ekonomi politikası yapımcılarının sanayi sektörünün bu çok işlevli konumunu dikkate alarak yeni bir sanayileşme ve teşvik vizyonu hazırlamalarını bekliyoruz" dedi.
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Ağustos ayı ödemeler dengesi ve istihdam verilerinin yayımlanmasının ardından değerlendirme yaptı. Türkiye’de cari açığın ancak büyüme hızı düşürülerek azaltılabildiğini ifade eden Yorgancılar, bunun da sanayi üretimini ve istihdamını olumsuz yönde etkilediğini kaydetti. 2014’ün ilk sekiz ayında sanayicinin önünü göremediğini ve sektörün üretiminin sürekli zikzak çizdiğini belirten Yorgancılar, şunları söyledi: “Bu durum sanayi sektöründe istihdamın da Nisan ayından itibaren gerilemesine neden olmuştur. Dolayısıyla 2014 yılının ilk yedi ayındaki ülke genelindeki işsizlik oranlarının geçen yılın aynı aylarına göre yüksek olmasında sanayi sektöründeki olumsuz gelişmelerin de rolü olmuştur. Bu yıl Türkiye cari açığını üretimi artırmaktan daha çok tüketimi kısarak gerçekleştirmektedir. Türkiye’nin cari açığını üretimini, daha çok da nitelikli imalat sanayi üretimini artırarak azaltması gerekmektedir. Tarımda istihdamın gerilediği, hizmet sektöründe istihdam artışının yavaşladığı bir durumda işsizlikle mücadelede sanayi yatırımları ve üretim artışı çok kritik bir noktaya gelmiştir. Dolayısıyla ihracat artışının da, cari açığın da, işsizliğin de panzehiri sanayi sektöründedir. Ekonomi politikası yapımcılarının sanayi sektörünün bu çok işlevli konumu dikkate alarak yeni bir sanayileşme ve teşvik vizyonu hazırlamalarını bekliyoruz."
“İYİLEŞMENİN YAN ETKİLERİ OLDU”
Ocak-Ağustos dönemi cari açığının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35 oranında gerileyerek 29,5 milyar dolar olduğunu ve yıllık bazda cari açığın 48,8 milyar dolar olarak gerçekleştiğini hatırlatan Yorgancılar, “Bu tek başına olumlu bir gelişme. Ancak bu iyileşmenin oldukça yüksek yan etkileri olmuştur. Nitekim bu yıl için büyüme hedefi yüzde 5’ten yüzde 3,3’e çekilirken, işsizlik de çift haneli rakamlara dayanmıştır. Türkiye’nin "kırk katır mı, kırk satır mı" noktasına gelen büyüme-cari açık ikileminden kurtulması gerekiyor" diye konuştu.
FİNANSMAN KALİTESİNE DİKKAT
Ocak-Ağustos döneminde cari açığın yüzde 43’ünün sıcak para, yüzde 29’unun doğrudan yabancı yatırımlar, yüzde 24’ünün ise dış borç ve kredilerle finanse edildiğine dikkat çeken Yorgancılar şöyle konuştu: “Cari açığın finansman kalitesi oldukça düşük. Hala ekonomiyi taşıma suyla döndürüyoruz. Ayrıca bu dönemde ülkemize cari açığın yüzde 30’u oranında yani 9 milyar dolar düzeyinde kaynağı belli olmayan para girişi yaşanmıştır. Bu olmasaydı ülkenin döviz rezervlerinde gerileme olacak, kurlarda daha yüksek dalgalanmalar görülebilecekti.”