Eğer Galatasaray o maça seyirci alırsa...

Eğer Galatasaray o maça seyirci alırsa...

Sarı-kırmızılı kulübün TFF'yi hedef alan sert açıklaması sonrası 'seyircisiz oynanması gereken maça seyirci alınırsa ne olur?' sorusu akla geldi. İtalyan futbolunun 2012 yılında yaşadığı aynı kriz, bu sorunun cevabı için ipucu veriyor.

Galatasaray için penaltılar sonucu Fenerbahçe 'ye 3-2 kaybedilen TFF Süper Kupa finalinin faturası oldukça ağır oldu. Disiplin Kurulu tarafından 250 bin TL cezaya çarptırılan sarı-kırmızılılar, Hukuk Kurulu'nun bu karara itiraz etmesiyle sarsıldı. Galatasaray'a kesilen 250 bin TL'yi 100 bin TL'ye indiren Tahkim Kurulu, paraya ek olarak 'bir maç seyircisiz oynama' cezası ekledi. Buna göre sarı-kırmızılı taraftarlar, iç sahada oynanacak ilk maçta takımlarına destek veremeyecek. Türk Telekom Arena'da 13 Eylül Cumartesi günü yapılacak Eskişehirspor karşılaşmasında, tribünde sadece misafir seyirciler olacak. Ancak Ünal Aysal yönetimi, Tahkim Kurulu'nun açıklamasından hemen sonra resmi internet sitesinden çok sert bir bildiri yayımladı. Türkiye Furbol Federasyonu'na (TFF) savaş açan Galatasaray, seyircisiz cezasının kendileri için 'yok hükmünde' olduğunu duyurdu; Tahkim Kurulu tarafından alınan hukuk dışı kararları tanımıyoruz... Peki Galatasaray, cezalı olmasına rağmen bilet satışı yapar veya sadece kombine kartı olan taraftarlarına stat kapılarını açarsa ne olacak? Benzer bir durum iki yıl önce İtalya'da yaşandı ve karşılaşma başlamadan kriz çözüldü. 

Seyircisiz maça taraftar aldı, hükmen mağlup oldu

Serie A'da Cagliari ile Roma arasında 23 Eylül 2012 tarihinde seyircisiz oynanması gereken karşılaşma, ev sahibi ekibin tribünlere taraftar alma girişimi hükmen mağlubiyetle sonuçlandı. İtalyan polisi, Cagliari'nin yeni stadı Is Arenas'ta çalışmaların sürmesi nedeniyle güvenliği sağlayamayacaklarını açıkladı. Bunun üzerine karşılaşmanın taraftarsız oynanması kararlaştırıldı. Ancak daha önce Atalanta ile aynı statta oynadığı maçı da güvenlik gerekçesiyle seyircisiz oynayan Cagliari'de Kulüp Başkanı Massimo Cellino, internet sitesi üzerinden taraftarları stada çağırdı. Ev sahibi kulübün bu girişiminin bir infiale yol açacağını düşünen belediye yetkilileri, ilginç sorun daha da büyümeden maçı iptal etti. Konuk ekip Roma'nın başvurusunu haklı bulan İtalya Futbol Federasyonu, Cagliari'yi 3-0 hükmen mağlup ilan etti.

Basketbolda da 'Tanımıyoruz' dendi

Galatasaray Kulübü, erkek basketbolda Fenerbahçe ile Ülker Sports Arena'da oynaması gereken şampiyonluk maçı öncesi de aynı çıkışı yaptı. 17 Haziran 2014'te yayımladığı bildiride, "Basketbol Federasyonu'nun bugün aldığı kararı tanımıyoruz" diyen Ünal Aysal başkanlığındaki yönetim, takımı final karşılaşmasına çıkarmadı. Maçın başlama saatinden sonra 15 dakika sahada bekleyen hakem, müsabakayı tatil ederken, federasyon da Fenerbahçe'nin şampiyonluğuna karar verdi.

Hakem tatil edebilir!

Basketbol Disiplin Talimatı'nda, 'kurul kararlarının yerine getirilmemesi durumunda ceza bir misli artar' maddesi yer alıyor. Futbolda ise seyirci ihlali için net bir ifade yok. Cezaya rağmen seyirci alınması halinde; orta hakem 'usulsüz seyirci alımı' gerekçesiyle maçı başlatmayabilir. Maç saatini beklemeden bilet satışı yapıldıktan sonra federasyon da karşılaşmayı iptal edebilir. İlgili takım, disiplin ihlali sebebiyle büyük ihtimalle hükmen mağlubiyet cezasına çarptırılır.