Emekli olamayanlara müjde!

Emekli olamayanlara müjde!

12 ay ve daha fazla prim borcu olan 1.3 milyon Bağ-Kur'lunun yüzü gülüyor. Prim borcunu sildirip hizmeti dondurma imkanı getiren düzenleme hayata geçti. Böylece borçlu Bağ-Kur'lular ile bakmakla yükümlü olduğu kişilere sağlıktan yararlanma yolu açılırken; çok sayıda kişiye de emeklilik imkanı sağlandı. Prim günü olarak emeklilik şartlarını sağlamasına rağmen borcundan dolayı emekli olamayanlar, bu düzenleme sayesinde muradına erecek. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) yayımladığı genelgeyle birlikte, bunun için yapılması gerekenler belirlendi. Emekli olmak için borçlu olduğu dönemin hizmet süresine ihtiyacı bulunmayanlar, borcun silinmesi için hemen bağlı bulunduğu SGK müdürlüğüne dilekçe ile başvurabilecek. Dilekçe verildikten sonra işlemler başlatılacak, borç silinerek bu dönemin hizmeti dondurulacak. Başvuru yapılmazsa da, 31 Temmuz'da SGK ödenmeyen borçları silecek, hizmeti askıya alacak.

NASIL YAPILACAK?

Bu düzenleme, emekli olmak için Bağ-Kur sürelerinin hepsine değil ama bir kısmına kadar ihtiyacı olanların da işine yarayacak. Örneğin; emeklilik için 6 aylık prime ihtiyacınız var ama 2 yıllık prim borcunuz var. Bu 6 aylık kısmı 31 Temmuz'a kadar ödeyip, 18 aylık borcu sildirebilme imkanınız bulunuyor. Bu işlemleri tamamladıktan sonra şartlarınız tamamsa emekli olabileceksiniz.

AVANTAJI KULLANIN

12 ay ve daha fazla süreyle prim borcu olan tüm Bağ-Kur'luları kapsayan yasal düzenleme, borçları sildirip hizmeti askıya alma imkanı getirirken, ileride istenirse dondurulan süreleri yeniden canlandırma fırsatı da sunuyor. Talep edildiği zaman ödeme yapılarak dondurulan süreler emeklilik hesabına katılabilecek. Ancak sürenin istenilen kadarını canlandırma imkanı yok, hepsini canlandırmak gerecek. Bu yüzden erken ödeyenler için bir avantaj da ortaya çıkıyor.

BUNLARA DİKKAT!

-31 Temmuz'a kadar kadar ödeme yapmayanların borcu otomatik olarak silinecek, silinen döneme ait hizmeti askıya alınacak.

-Bu tarihi beklemek istemeyenler, bağlı bulundukları SGK müdürlüğüne başvurarak yandaki dilekçe ile borçlarından kurtulabilecek.

-Borçlu olduğu dönemin sadece bir kısmına ihtiyacı olanlar ödeme ve sildirmeyi birlikte yapacak. İhtiyaç olan kısmı ödeyip kalan borcu sildirebilecek.