Emeklilikte maaşları artıracak düzenleme

Emeklilikte maaşları artıracak düzenleme

“Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı”, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda önceki gece kabul edildi.
Kanun tasarısı Sosyal sigortalar ve Genel sağlık Sigortası Kanunu’nda da değişiklik öngörüyor. Buna göre, günlük brüt asgari ücretin 6.5 katı olan sigorta primine esas günlük kazanç üst sınırı, günlük brüt asgari ücretin 7.5 katına yükseltiliyor. Vatan'da yer alan habere göre böylece, brüt asgari ücretin 6.5 katından fazla kazancı olan sigortalılardan daha fazla prim tahsil edilerek, hem bu sigortalıların daha fazla aylık ve gelir alması hem de SGK’nın prim gelirlerinin artırılması amaçlanıyor.
Maliye Bakanı Naci Ağbal, özel sektörün özellikle asgari ücret artışına bağlı olarak karşılaştığı maliyetleri karşılamak amacıyla 2016 bütçesinde 10 milyar liralık kaynak öngördüklerini anımsatarak, “SGK kayıtlarına göre, bir kısmı ücretli bir kısmı ise 350 bin sigortalı bağımsız çalışan var. Bu çerçevede 2017 yılında yaklaşık 1.6 milyar lira SGK’nın prim gelirlerinde bir artış öngörüyoruz” dedi.

AYLIĞI 658 LİRA ARTACAK
SGK Sigorta Primleri Genel Müdürü Ahmet Açıkgöz de tavandan bildirilen çalışan sayısının 4A kapsamında 295 bin, 4B kapsamında 55 bin olduğunu belirtti.  Açıkgöz, tavanın 6.5 kattan 7.5 kata çıkarılmasının emekli aylıklarına etkisini şöyle açıkladı:  ‘‘Kişi 4 bin 282 lira emekli aylığı almakta iken 658 liralık artışla 4 bin 941 liraya çıkacak, yani yüzde 15 artacak.”

ÖDEDİĞİ KADAR ÇOK AYLIK ALSIN
Tasarının görüşmeleri sırasında açıklamalarda bulunan Maliye Bakanı Naci Ağbal, “Sistemde kişi ne kadar çok prim öderse ödediği kadar çok aylık alsın” dedi. “Burada yaptığımız her artış, iştirakçilerin emekli aylıklarını da artıran bir sistem” diyen Ağbal, şöyle devam etti: “Bu, hem ileriye dönük olarak gelir artışına imkan verecek hem de işverenler açısından maliyet oluşturacak. Maliyetin kimin üzerinde kalacağını belirleyecek husus, işveren ile işçi arasındaki sözleşme. Eğer net ücret üzerinden anlaşılmışsa yük işverenin üzerinde kalır ama net ücret sözleşmesi yapılmamışsa, o zaman kişi kendisi öder. Kişi öderse de aslında bugüntasarruf edecek, ileride ise bunu emeklilik olarak alacak.”