Erdoğan'dan merak edilen soruya flaş açıklama

Erdoğan'dan merak edilen soruya flaş açıklama
Mardin’e dün uçakla gelen Erdoğan oradan Midyat’a helikopter ile geçti.

Erdoğan’ı Mardin Havaalanı’nda karşılayanlar arasında Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk’ün de olması dikkati çekti. Erdoğan’a Mardin gezisinde eşi Emine Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker de eşlik etti.

Batı’ya sitem etti

Ankara’da iki gün üst üste Suriye ve sınır hareketliliği toplantısı yapan Erdoğan, dün Midyat’ta kamplardaki mültecileri ziyaret etti. Erdoğan, Mardin’de Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres ve ABD’li ünlü yıldız Angelina Jolie ile de bir araya geldi. Yaklaşık 1 saat süren Mardin buluşmasında Türkiye’nin mültecilere kucak açması olumlu bulunarak takdirle karşılandı. Erdoğan ise batılı ülkelerin duyarsızlığına vurgu yaparak destek vermemelerini gündeme getirdi. 20 Haziran Mülteciler Günü mesajlarını Türkiye’den vermek için Mardin’e gelen Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komisyonu İyi Niyet Elçisi Angelina Jolie görüşme sonrası yaklaşık 5 bin mültecinin kaldığı geçici barınma yerleri olan kamplara giderek incelemelerde bulundu ve sorunları dinledi.

Erdoğan, görüşme sonrası gazetecilerin bir gazetede yer alan yemin töreninden sonrasında Meclis Başkanı seçilmeden önce hükümeti kurma görevini vereceğine yönelik haberle ilgili soruları yanıtladı.

‘Sağır duymaz uydurur’

Erdoğan haberde olduğu gibi hükümeti kurma görevini Meclis Başkanlığı seçiminden önce verme gibi düşüncesi olmadığını söyledi. Erdoğan, “Afedersiniz sağıra hakaret etmek istemiyorum ama sağır duymaz uydurur. Böyle bir niyetim yok” dedi. Erdoğan BM yetkilileriyle görüşmesiyle ilgili olarak da en çok sığınmacı Türkiye’de olduğu için böyle bir program gerçekleştirdiklerini söyledi.
Erdoğan Guterres ve Jolie’yle görüşmesinin ardından şunları kaydetti: “Son gelişmeleri değerlendirdik ve BM Genel Kurulu’nda bu konuyla ilgili özel bir oturum yapmaları teklifinde bulunduk. Özel oturumla ilgili olarak da gerek kendileri, gerekse bizler takipçisi olmamız gerekiyor dedik. Zira bildiğiniz gibi şu ana kadar bize dünya ülkelerinden gelen destek yaklaşık 370 milyon dolar civarında. Ama yaptığımız harcama 6 milyar doları aşmış vaziyette.”

Cami açtı

Erdoğan dün Midyat’ta Osman Altunkaya Camii’ni de ziyaret etti ve açılışını yaparak kurdele kesti. Erdoğan cami açılışında birlik ve beraberlik çağrısı yaptı. Erdoğan dün ayrıca Mardin’deki STK temsilcileri ve kanaat önderleri ile toplantı yaptı. Erdoğan bu toplantının ardından kamplarda kalan mültecileri ziyaret etti ve sorunlarını dinledi. Erdoğan akşam da kamplarda kalan Kürt, Arap, Yezidi ve Türkmen mülteciler ile Mardin STK temsilcileri, kanaat önderleri ve vatandaşlarla iftar yemeğinde buluştu.

2 milyon mülteci

Türkiye’de 2 milyona yakın Suriyeli ve Iraklı sığınmacı bulunuyor. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres de Dünya Mülteciler Günü vesilesiyle Türkiye’ye yaptığı ziyarette Şanlıurfa ve Gaziantep’te de Suriyelilerin kaldıkları kampları ziyaret edecek.

Brad Pitt’e tespih

Mardin’de alışveriş yapan sinema oyuncusu Jolie’ye şahmeran, eşi Brad Pitt için de kehribar tespih hediye edildi. Jolie alışverişte Osmanlı, Selçuklu ve Süryani motifleri bulunan el işlemeli bakır tepsi ve sürahi aldı. Ayrıca Jolie’nin eşi Brad Pitt için gümüş yüzük ve kendisi için de yöresel ayna aldığı öğrenildi.