Erdoğan ve Obama görüşmesi başladı

Erdoğan ve Obama görüşmesi başladı

NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi için Birleşik Krallık'ın batısındaki Galler'in Newport şehrinde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ABD Başkanı Barack Obama ile görüştü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Obama ikili görüşmeleri öncesinde yaptıkları konuşmada, ele alacakları konuları belirttiler. Erdoğan: "Suriye, Irak, Filistin, Mısır, Libya, Ukrayna gibi konuların görüşüldüğü NATO zirvesi yaşadık. Bunları Sayın Obama ile birlikte bir değerlendirme imkanımız olacak. Bu fırsatı en güzel şekilde değerlendireceğiz" dedi.



"Sayın Obama ile NATO liderler zirvesinde bir araya geldim ve bölgemizde cereyan eden son gelişmelerin değerlendirilmesi fırsatını bulduğumuz için çok mutluyum" diyen Erdoğan, ABD ile Türkiye arasında model ortaklık çerçevesinde devam edegelen hassas bir süreç bulunduğunu ifade etti. Erdoğan, bu süreçteki birçok konunun iki ülkeyi bir birine daha da yakınlaştırdığını ifade ederek, şöyle devam etti:
"Birlikteliğin askeri plandaki en önemli çerçevesi NATO'dur. Siyasi noktadaki, ekonomik, kültürel noktadaki birlikteliklerimiz var. Şu anda uzun zamandır bölgede Suriye, Irak, Filistin, Mısır, Libya, Ukrayna gibi konuların görüşüldüğü NATO zirvesi yaşadık. Bunları Sayın Obama ile birlikte bir değerlendirme imkanımız olacak. Bu fırsatı en güzel şekilde değerlendireceğiz."

ABD Başkanı Barack Obama da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelme fırsatından duyduğu memnuniyeti ifade ederek, yeni görevinden dolayı tebrik etti. Türkiye'nin Avrupa ile Ortadoğu arasındaki köprü görevi dolayısıyla NATO'daki önemini vurgulayan Erdoğan, "Cumhurbaşkanı Erdoğan, ittifakımız için önemli bir lider" diye konuştu. Obama, Irak ve Suriye gibi ülkelerde yaşanan gelişmelerden duyulan endişeyi paylaştıklarını söyleyerek Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) tüm ülkeler için tehdit oluşturduğunu söyledi.