Erdoğan Ve Obama Ortadoğu’daki Kaostan Nemalanan Terör Örgütleriyle Ortak Mücadele Konusunu Ele Aldı

Erdoğan Ve Obama Ortadoğu’daki Kaostan Nemalanan Terör Örgütleriyle Ortak Mücadele Konusunu Ele Aldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Galler’de düzenlenen NATO Zirvesi kapsamında ABD Devlet Başkanı Barack Obama ile bugün gerçekleştirdiği görüşmede ele alınan konular arasında bölgedeki kaos ortamından nemalanan terör örgütlerine ve Şam rejimine karşı ortak mücadelenin de olduğu bildirildi.
Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, iki liderin son derece samimi bir atmosferde gerçekleştirdikleri görüşme sırasında, ikili ilişkiler ve NATO zirvesinin gündem maddeleri hakkında görüş teatisinde bulunuldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başkan Obama’nın, NATO konusunda iki ülkenin ortak pozisyonlarının altını çizdikleri görüşmede, Suriye ve Irak konularını ayrıntılı biçimde ele aldıkları öğrenildi. Edinilen bilgiye göre her iki lider de, Irak’ta tüm kesimleri kucaklayan bir hükümetin ivedilikle kurulmasının, Suriye’de ise Cenevre Bildirisi doğrultusunda gerçek bir siyasi dönüşüm gerçekleştirilmesinin büyük önem taşıdığına işaret ettiler. Bölgedeki kaos ortamından nemalanan terör örgütlerine ve Şam rejimine karşı ortak mücadele konusunun da masaya yatırılan konular arasında olduğu kaydedildi.
Erdoğan ve Obama’nın Filistin’deki ateşkesi kalıcı hale getirmeye yönelik çabaları destekleme hususunda görüş birliği içinde oldukları da öğrenildi. İki liderin, önümüzdeki süreçte de yakın temasta olma, BM Genel Kurulu sırasında New York’ta tekrar bir araya gelme hususunda da mutabık kaldıkları ifade edildi.
Cumhurbaşkanlığı kaynakları toplam 1 saat 25 dakika süren ikili görüşmenin son yarım saatinin Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başkan Obama arasında başbaşa görüşmeye ayrıldığını belirtti. Başbaşa görüşme öncesinde heyetler arası görüşmenin yapıldığı bölümde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcılığına atanması beklenen Büyükelçi İbrahim Kalın eşlik ederken, ABD Başkanı Obama’nın yanında Dışişleri Bakanı John Kerry’nin hazır bulunduğu gözlenmişti.