Ergenekon sanığına beraat!

Ergenekon sanığına beraat!

İstanbul 82. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada emekli Tuğgeneral Levent Ersöz’ün tutuklu olduğu sırada Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi’nde tedavi görürken odasına giren Jandarma Başçavuş Hakan Çalıkoğlu’na, “Çık dışarıya, defol. Senin bu odaya girmeye hakkın yok. Kanunu bilmiyor musunuz? Allah hepinizin belasını versin" diyerek hakaret ettiği iddia ediliyordu. Ersöz’ün, hakaret suçundan 2 yıl 4 aya kadar hapsi isteniyordu. Savunma yapan Ersöz, “Suçlamayı kabul etmiyorum, böyle bir şey söz konusu değildir” dedi.

Davanın karar duruşması geçtiğimiz günlerde görüldü. Mahkeme, gerekçeli kararında “Hakaret fiillerinin cezalandırılmasıyla korunan hukuki değer, kişilerin onur, şeref ve saygınlığı olup, bu suçun oluşabilmesi için, davranışın kişiyi küçük düşürmeye matuf olarak gerçekleşmesi gerekmektedir. Bir hareketin tahkir edici olup olmadığı bazı durumlarda nispi olup, zamana, yere ve duruma göre değişebilmektedir” ifadelerini kullandı.

“BEDDUA ŞEREFİ RENCİDE ETMEZ”

“Kamu görevlileri veya sivil vatandaşa yönelik her türlü ağır eleştiri veya rahatsız edici sözlerin hakaret suçu bağlamında değerlendirilmemesi, sözlerin açıkça, onur, şeref ve saygınlığı rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnadını veya sövmek fiilini oluşturması gerekmektedir” denilen kararda, “Allah hepinizin belasını versin” şeklindeki beddua, yakınma ve kaba hitap şeklindeki sözlerin başçavuş Çalıkoğlu’nun onur, şeref ve saygınlığını rencide edici boyutta olmadığı belirtildi.

Mahkeme, fiilin kanunda suç olarak tanımlanmamış olması nedeniyle Ersöz’ün beraatine karar verdi.