Eskiden aylarca sürerdi, artık bir gün yetiyor

Eskiden aylarca sürerdi, artık bir gün yetiyor

Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü  Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, 3 yıl önce hayata geçirilen  arabuluculuk faaliyetinde 12 bin 500 uyuşmazlığın yüzde 93'ünün bir gün veya daha  az sürede çözüldüğünü söyledi.

Öztatar, özel bir arabuluculuk merkezinin açılışında yaptığı  konuşmada, Gaziantep'te 140 arabulucunun bulunduğunu belirtti.

Arabuluculuk sisteminin 3 yıl önce ülkenin hukuk dünyasına  kazandırıldığını ifade eden Öztatar, "Ülkemizde 12 bin 500 civarında arabuluculuk  uygulaması yapıldı. Buradaki uygulamaların yüzde 93'ü bir günde veya bir günden  daha az bir zamanda çözümlendi." diye konuştu.

Arabuluculuğun kısa ve daha ekonomik olduğuna vurgu yapan Öztatar,  tarafların sistem ile adliyelerin kasvetli ortamından kurtulduğunu belirtti.

İŞ UYUŞMAZLIKLARINA DA GELİYOR

Devletin arabuluculuğa önem verdiğini dile getiren Öztatar, şunları  söyledi:

"Yakın zamanda iş uyuşmazlıklarında da arabuluculuk dava şartı haline  gelecek. Sorunların daha kolay yolla ve daha kısa sürede çözümlenmesi sağlanacak.  Arabuluculukla çözümlenen davalarda, taraflar daha sonra helalleşiyorlar,  kucaklaşıyorlar, el sıkışıyorlar. Ticaret erbabıysa, ticari işlerini devam  ettirebiliyor. Çünkü insanlar mahkemelerde davalaştıklarında husumetler meydana  geliyor, birbirlerine yan gözle bakmaya başlıyorlar. Oysa arabuluculuk sürecinin  sonunda ticari barış, toplumsal barış kazanıyor."

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de arabuluculuk  sisteminin toplumda eskiden beri var olduğunu, aile büyüğü ya da kanaat önderinin  sorunların çözülmesinde etkin rol oynadığını anımsattı.