Esnaf ve sanatkârların federasyon kuruluş şartları değişiyor!

Esnaf ve sanatkârların federasyon kuruluş şartları değişiyor!

Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın haberine göre, AKP  önceki gün TBMM’ye tam ismi “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” olan bir “torba teklif” sundu. 

40 oda şartı 25'e iniyor

Haberde belirtilen detaylara göre, yeni teklifle Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Yasası’nın, federasyonların kuruluşunu düzenleyen maddesinde değişiklik yapılıyor. Mevcut yasaya göre federasyon kurulabilmesi için en az 40 kurucu odanın bir araya gelmesi gerekiyor. Teklif ile federasyon için gerekli olan kurucu oda şartı 25’e düşürülüyor. Ayrıca yeni bir esnaf ve sanatkâr federasyonu, kuruluş talebinin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından uygun bulunması ve ana sözleşmesinin onaylanmasından sonra kurulabilecek.

"Federasyon enflasyonu" vurgusu

Yine aynı yasanın “olağanüstü genel kurul toplantılarını” düzenleyen maddesinde de değişiklik yapılıyor. Bu madde ile esnaf ve sanatkârlar meslek kuruluşlarının olağanüstü genel kurulları düzenleniyordu.  Teklif Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) için büyük bir sürpriz oldu. Alınan bilgiye göre, teklifin doğrudan ilgilendirdiği TESK’in tekliften haberi bile yoktu. 

Tekliften Meclis’e sunulduktan sonra haberdar olan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, hükümet temsilcileri ile görüşerek itirazlarını iletti. TESK, federasyon kurulabilmesi için gerekli olan oda sayısının 25’e düşürülmesini değil tam tersine artırılmasını istiyor. 40 olan oda şartının 50’ye çıkarılmasını talep ediyor. Teklif ile “federasyon enflasyonu” yaşanacağına vurgu yapılıyor. TESK, devlet desteği verilmeyen mevcut federasyonların bile zor durumda olduklarına işaret ediyor.