Fabrika işçileri grev kararı aldı!

Fabrika işçileri grev kararı aldı!

Birleşik Metal-İş Genel Başkan Adnan Serdaroğlu, fabrika önünde yaptığı basın açıklamasında, Asil Çelik ile sendika arasında 7 Eylül'de başlayan toplu sözleşme görüşmelerinde bugüne kadar bir anlaşma sağlanamadığını, bunun üzerine 4 Kasım'da "uyuşmazlık tutanağı" tutulduğunu belirtti.
Daha sonra arabulucu ile gerçekleştirilen toplantıda da bir anlaşma sağlanamadığını anlatan Serdaroğlu, "Arabulucu raporunun sendikamıza ulaşmasıyla grev aşamasına geldik. Bugün, grev ilanımızı asıyoruz. Toplam 31 maddede anlaşma sağlanamadı. Bu maddelerin önemli kısmı, parasal sonuç doğuran maddeler. Birçok madde için uyuşmazlık raporu tutulması, işverenin yaklaşımı hakkında bir fikir vermektedir. Görüşme sürecinin başından beri işverenin uzlaşmaz tutumu devam etti." diye konuştu.
İşçilerin taleplerine uygun bir teklif verilmediğini vurgulayan Serdaroğlu, şöyle devam etti:
"Masada da söyledik, burada da bir kez daha açıkça söylüyoruz. Bize işçilerin taleplerini karşılayacak bir teklif verilmedikçe, tartışabileceğimiz rakamlar sunulmadıkça bizim teklifimizi değiştirmemiz söz konusu olamaz. İşveren, bizlere 6 aylık enflasyon oranında ücret zammı teklif etti. Bu teklif, 2,69 oranına denk geliyor. Bu teklif ikramiye dahil net 50 liradır. Hepimiz biliyoruz ki enflasyon rakamlarının gerçek enflasyonla bir ilişkisi yok. Dolayısıyla ücret zammında ve sosyal haklarda resmi enflasyon oranında bir zammın kabul edilmesi hiçbir biçiminde mümkün değildir. İşverenin ücret ve sosyal haklara yönelik teklifleri metal işçilerinin bugün aldıkları ücretleri, çalışma ve yaşama koşullarını dikkate almayan bir düzeydedir. Bu teklif, metal işçilerinin yine sefalet koşullarında çalışmaya devam etmesi demektir."
 

Serdaroğlu, toplu sözleşme teklifini çok sayıda işçinin katıldığı kurullarda hazırladıklarını belirterek, şu bilgileri verdi:

"Bizim ücret teklifimiz, iş yerinde aynı işi yapan, aynı grupta olan ve aynı yıl işe girmiş işçilerin ücretlerinin aynı olmasıdır. İş yerindeki ücret adaletsizliğinin giderilmesi zorunludur. Bizim teklifimiz, işçilerin kıdemlerini dikkate alan bir düzenleme yapılması. Bizim teklifimiz, tüm işçilerin biraz daha iyi yaşaması için. Bize 'Oran yüksek' diyorlar, orana değil istediğimiz paraya bakın. Asil Çelik, işçilerinizin taleplerine gözlerinizi kapatmayın. Sözleşmeyi masada bitirme ısrarımızı bir kez daha yineliyoruz. Henüz vakit varken metal işçilerinin haklı taleplerini yerine getirin. Aksi taktirde Asil Çelik işçisi mücadelesini her koşulda sürdürecektir. İşverene sürenin giderek daraldığını hatırlatmak istiyoruz. Haklarımızı almanın yolu grevse grev. Hazırlıklarımızı yapıyoruz. Bundan kaçmadık, kaçmayacağız."

Açıklamanın ardından Serdaroğlu, alkışlar eşliğinde grev kararının ifade edildiği yazıyı fabrika girişine astı.

Daha sonra fabrikanın baş temsilcisi Osman Sütçüoğlu ve yaklaşık 300 fabrika çalışanı, ellerindeki dövizlerle, "Sadaka değil toplu sözleşme", "İş, emek yoksa barış da yok" sloganları atarak, fabrikaya girdi.