Gaib’ten 6 Milyar 334 Milyon 149 Bin Dolarlık İhracat

Gaib’ten 6 Milyar 334 Milyon 149 Bin Dolarlık İhracat

Ocak-Ağustos 2014 ihracat rakamlarını açıklayan GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, “Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri tarafından yapılan ihracat ile diğer birliklerden gerçekleştirilen ihracatlar ile ilgili toplam 6 milyar 334 milyon 149 bin dolar işlem hacmi kayıt altına alınmıştır” dedi.
Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, Ocak-Ağustos 2014 ihracat rakamlarını açıkladı. Çıkmaz, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şöyle konuştu:
“Birliklerimizce 2014 yılı Ocak-Ağustos döneminde, 2013 yılının aynı dönemine oranla yüzde 3,7’lik düşüşle toplam 5 milyar 762 milyon 504 bin dolarlık ihracat kayda alınmıştır. Aynı dönemde, diğer İhracatçı Birlikleri adına ise toplam 571 milyon 645 bin dolarlık ihracat kayda alınmıştır. Böylece Birliğimiz ihracat kayıt işlem hacmi, yüzde 1’lik düşüşle 6 milyar 334 milyon 149 bin dolar olmuştur.
Bölgemiz ihracatında Ortadoğu ülkeleri yüzde 59,5 pay ile ilk sırada yer almakta, AB ülkeleri yüzde 16,4 pay ile ikinci ve Afrika ülkeleri yüzde 9,1 pay ile üçüncü sırada bulunmaktadır. Toplam 185 ülkeye ihracat gerçekleştirilmiş olup bu ülkelerden Irak, Suriye, Suudi Arabistan, İtalya, ABD, İran, Almanya, Libya, İngiltere ve Belçika bölgemiz ihracatında ilk sıralarda yer alan ülkelerdir.
Ayrıca, halı, kumaşlar, iplikler, plastikler ve mamulleri, pastacılık ürünleri, bitkisel yağlar, değirmencilik ürünleri, demir çelik mamulleri, dış giyim ve diğer gıda müstahzarları bölgemizden en çok ihracatı gerçekleştirilen ürünler olmuştur.”
Gaziantep’in Türkiye genelinde ihracatta 6. sıradaki yerini koruduğunu da açıklayan Başkan Çıkmaz, “Bölgemizin lokomotif ili olan Gaziantep, 2014 yılı Ocak-Ağustos döneminde 4 milyar 235 milyon 17 bin dolar ihracat ile Türkiye’nin en çok ihracat yapan altıncı ili konumundaki yerini korumaktadır. Halı, hububat-bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, tekstil ve hammaddeleri, kimyevi maddeler ile demir ve demir dışı metaller ilimizin ihracatında önde gelen sektörlerdir” ifadelerini kullandı.