GAZİANTEP’İN İHRACATI OCAKTA DÜŞTÜ

GAZİANTEP’İN İHRACATI OCAKTA DÜŞTÜ

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, Gaziantep’ten 2015 yılının Ocak ayında 516 milyon 371 bin 48 dolarlık ihracat yapıldığını bildirdi.
Bartık, Ocak ayı ihracat rakamlarına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, şehirden gerçekleştirilen ihracatın geçen yılın aynı dönemine yüzde 7 düştüğünü belirtti.
Bartık, 2014 yılının Ocak ayında yapılan 557 milyon 441 bin dolarlık ihracata karşın bu yılın aynı ayında 516 milyon 371 bin 48 dolar ihracat olduğunu ifade etti.
Gaziantep’in ihracat sıralamasındaki 6’ncılık unvanını koruduğunu vurgulayan Bartık, 5’inci sıradaki Ankara’nın 521 milyon 371 bin dolar ihracat yaptığını dile getirdi.
Bartık, şöyle devam etti:
“Gaziantep’ten yeni yılın ilk ayındaki ihracat rakamları kimseyi olumsuz düşünmeye sevk etmesin. Geçen yıla göre istemesek de yüzde 7 düşüş oldu, tabi bunun altında bazı etkenler var. Rusya’daki sıkıntılar, çevre ülkelerdeki olumsuzluklar, petrol fiyatlarının gerilemesi, dövizdeki dengesizlik ister istemez ihracata yansıyor. İhracatçılarımızın dolarla mal satabilecek yeni ülkelere yoğunlaşması gerekiyor. İhracattaki bu düşüşü durdurmak için ciddi araştırmalar yapmamız lazım. Gaziantep iş dünyası böyle düşüşleri geçmişte de yaşadı ve sıkıntıyı çözmeyi başardı. İş adamlarımızın yine bunu başaracağına inanıyorum.”
Gaziantep’ten en fazla ihracatın yine Irak’a yapıldığını hatırlatan Bartık, bu ülkeye 2015 yılının Ocak ayında 183 milyon 644 bin dolar ihracat yapıldığını dile getirdi.
Bu dönemde İran’daki artışın dikkat çektiğini ifade eden Bartık, İran’a 2014 yılında 9 milyon 597 bin dolar ihracat yapılırken, bu yılın ocak ayında 27 milyon 292 bin dolar ihracat yapıldığının altını çizdi.
Bartık, hububat-bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, tekstil ve ham maddeleri, halı, kimyevi maddelerle demir ve demir dışı metallerin önde gelen sektörler olduğunu sözlerine ekledi.