Genç Gönüllere Hz. Mevlana Anlatıldı

Genç Gönüllere Hz. Mevlana Anlatıldı

Hz. Mevlana’nın 741. Vuslat Yıldönümü Etkinlikleri kapsamında ikinci kez bu yıl düzenlenen “Genç Gönüllerde Hz. Mevlana” konulu konferans gerçekleştirildi.
Hz. Mevlana’nın 741. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Etkinlikleri kapsamında Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırmaları Enstitüsü tarafından liselerde ‘Genç Gönüllerde Hz. Mevlana’ konulu konferanslar verildi. Enstitü, geçen yıl başlattığı ‘Genç Gönüllerde Hz. Mevlana’ konulu konferansları, bu yıl da Konya Anadolu İmam Hatip Lisesi, Selçuklu Erbil Koru Anadolu Lisesi, Meram Anadolu Lisesi ve Karatay İMKB Zübeyde Hanım Kız Teknik ve Meslek Lisesi’nde verdi. Mevlâna ve Mevlevilik Araştırmaları Ana Bilim Dalı yüksek lisans öğrencilerinden Devriş Küçükyıldırım, Taha Hidayetoğlu, Cüneyt Uzunlu ve Habib Türkoğlu Mevlana ile ilgili sunumlarını gerçekleştirdi.
Konferansta Hz. Mevlana’nın, insanın bu dünyaya geliş amacıyla ile ilgili sözlerine yer veren Devriş Küçükyıldırım, “Biz dünyaya güneş gibi, herkese can vermeye, herkese yararlı bir işte bulunmaya gelmişiz. Kalpleri kırılmış, gamlara düşmüş kişilere dost olalım. Onların gamlarını paylaşalım. Hor görülenleri, toprağa düşenleri, ayakaltında ezilenleri gül bahçesi haline getirelim. Biz, bu dünyaya bunun için gelmişiz. Şu alemin bedenine, canın ne olduğunu gösterelim. Gaflet içinde kalan, Hakk’ın san’atını, yaratma gücünü göremeyen gözleri aydınlatalım. Biz bu dünyaya bunun için gelmişiz” dedi.
Hz. Mevlana’nın aşk anlayışı ile ilgili şu sözlerini anlatan Taha Hidayetoğlu ise, “Zahiri bir sevgiliye olan aşk, sanıldığı gibi sadece şekle, surete, yani bir kadının güzel yüzüne gönül vermek değildir. Şunu iyi bilmeli ki, sevgili konumunda olan suret değil, ‘mâ-na’dır. Eğer sen, sevgilinin sadece bedenini seviyorsan, eğer şekline, suretine aşık isen, onun ruhu bedeninden ayrılınca neden onu terk ediyorsun? Neden onu götürüp gömüyorsun? Oysa o sevgilinin bedeni, şekli, sureti yine yerindedir. Peki, senin ona karşı duyduğun bu soğukluk, bu vazgeçiş nedendir? Ey aşık! Bir araştır bakalım, senin gerçek sevgilin kimdir? Böylece, senin sevdiğin her varlıktaki güzellik, esasen Allah’tan geliyor. Sen, her neye âşık olursan, bil ki o şey, altın kaplama gibi Hakk’ın niteliğiyle kaplanmış, ilahi sıfatlardan biri ile yaldızlanmıştır” diye konuştu.
Cüneyt Uzunlu ve Habib Türkoğlu ise Hz. Mevlana’nın hayata bakışı ve sevgi anlayışı ile ilgili öğrencilere bilgi verdi.