Gökçelik, 2017'de yatırımlarına devam edecek!

Gökçelik, 2017'de yatırımlarına devam edecek!

“Rafın olduğu her yerde” sloganı ile raf sektöründeki başarısını katlayarak sürdüren Gökçelik, hedeflerin yakalandığı bir yılın sonrasında, 2017 yılında atılım yapmaya hazırlanıyor. Gökçelik olarak 2017 yılında da yatırımlarını sürdüreceklerinin altını çizen Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Aras, 2017 yılının ikinci yarısında üretim kapasitelerini en az yüzde 30 arttıracaklarını söyledi. Bu artışı ihracata yönelik düşündüklerini kaydeden Aras, iç piyasada yaşanan daralmayı, 2017 yılında ihracata ağırlık vererek dengelemeyi hedeflediklerini söyledi.
Türkiye’nin zor bir yılı geride bırakmaya hazırlandığını ifade eden Yalçın Aras, 2016 yılının sadece Türkiye için değil, dünya için de zor bir yıl olduğunu kaydetti. Sektörel anlamda da kolay olmayan bir yıl yaşandığını söyleyen Aras, “Firma olarak değerlendirdiğimizde; enerji hammadde ve emtia fiyatları düşüktü, çok fazla oynama olmadı. Özellikle çok düşük çelik fiyatları ile hareket ettik ve rahattık. Son çeyreğe kadar hammadde fiyatlarında çok dalgalanma yaşamadık. Ama son çeyrekte yaşanan döviz dalgalanmaları ve hammadde fiyatlarındaki artış ile birlikte sektör olarak biz de etkilendik” diye konuştu.

ZOR BİR YIL GELİYOR AMA KARAMSAR OLMAYA GEREK YOK
Yılın son çeyreğinde Amerika’da yaşanan başkanlık seçiminin dünya siyasetinde etkili olduğunu belirten Aras, “Trump’ın seçilmesi, sonrasında FED’in faiz artırımı dünyanın gözünü ABD’ye çevirmesine neden oldu. Faiz artırımından sonra dünyada paranın, kredinin bol bulunduğu dönemden, paranın zor bulunduğu, ticaretin daraldığı bir ekonomik seyri beklentisi var. Buna paralel olarak emtia ve petrol fiyatları da geçmiş yıllara göre daha artacak. Zor bir yıl bizi bekliyor” dedi.
Yeni yıl beklentilerinin, 2016 yılının son çeyreğinde yaşanan olumsuzluklardan etkileneceğini belirten Aras, “Türk sanayicisi zorluklara alışkındır, biz önümüzü kış tutalım yaz gelirse bahtımıza. Sonuçta ekonomiye ister dünya ister Türkiye olarak bakın, insanlar herşeye rağmen alışveriş yapacak, hayatlarını devam ettirecekler. Karamsar olmaya gerek yok” dedi.

KARLILIK AZALACAK
Türk perakende sektöründe büyük konsorsiyum ve büyük market zincirlerinin bütçe ve hedefleri doğrultusunda pay alınabileceğini dile getiren Aras, “Bizim gibi yoğun ihracat yapan firmaların iç piyasa potansiyelini değerlendirecek olursak, düşük fiyatlarla belki ciroları arttıracağız ama kar oranlarını düşüreceğiz diye düşünüyorum. Rekabetin her geçen gün arttığı sektörümüzde cirolar artsa da karlılık azalmaya devam edecek gibi görünüyor” diye konuştu.
Hammadde fiyatlarındaki artışı da değerlendiren Yalçın Aras, “Bütün emtia ve hammadde fiyatlarının yükselmesinin sebebi, Çin’in aşırı derecede üretim yapmasıdır. Çin bir iki sene öncesine kadar hammadde ihracatı yapmıyordu. İthalat yapıp bütün rezervleri topluyordu. Ama 2-3 senedir ihracat yapar duruma gelince fiyatları alt üst etti. Gelişmiş ülkeler Çin’e karşı gümrük duvarlarını ördü, tedbirlerini aldı. Bu sebepten dolayı hammadde fiyatları belki hammadde borsalarının çizdiği çizelgede gidecek. Artacak mı, evet artacak. Çünkü Çin önemli bir aktör olmaktan çıkıyor. Bunda Amerika’nın da bir etkisi var diye düşünüyorum. Belki de Türkiye’deki demir çelik ihracatı geçmiş yılların rekorunu yakalayacak diye düşünüyorum. Çünkü Çin’de de artık hammadde fiyatları çok da uygun değil” açıklamasında bulundu.