"Gökhan artık Allah Allah diyecek"

"Gökhan artık Allah Allah diyecek"

Beşiktaşlı Demba Ba, Kayseri Erciyesspor maçında hakeme 'f... off' dediği için kırmızı kart gören Gökhan Töre için, "Artık o kelimeleri kullanmayacak, Allah Allah diyecek" dedi.

Beşiktaş’ın golcüsü Demba Ba, TRT 1’de yayınlanan Stadyum programında Ersin Düzen’e çok özel açıklamalar yaptı. İşte Senegalli futbolcunun gündem yaratacak sözleri...

BEŞİKTAŞ AYAĞA KALKIYOR

Yeni bir ligde oynamak istiyordum. Beşiktaş’tan teklif geldiğinde olumlu yaklaştım. Çok büyük bir camia ve tarihi zaferlerle dolu bir kulüp.Bir kaç yıldır zor bir dönemden geçtiklerini biliyorum ama kulüp şimdi tekrar toparlanıyor ve ayağa kalkıyor. Bu kadar büyük bir potansiyelin parçası olmak beni cezbediyor.

BEŞİKTAŞ TARAFTARI DÜNYANIN EN İYİSİ

Buraya gelmeden önce yakın arkadaşım Sow ile konuştum. Eski Fenerbahçeli Dia ve Sivassporlu Faty’nin de görüşlerini aldım. Hepsi de tereddüt etme, teklifi kabul et dedi. Bir arkadaşım ‘Beşiktaş Türkiye’nin en güzel taraftarına sahip bir kulübe geleceksin’ dedi. Bence Beşiktaş taraftarı dünyanın en iyisi. Ben daha önce Chelsea, Newcastle, West Ham gibi büyük taraftarı olan kulüplerde oynadım. Ama Beşiktaş taraftarı gerçekten hepsinin üstünde ve sıra dışılar. Tezahuratı anlamıyorum ama melodileri çok güzel.

TÜRKİYE LİGİ İNGİLTERE’YE BENZİYOR

Ben dünyanın en iyi ligi olarak kabul edilen Premier League’de oynadım. Türkiye ligini fiziksel mücadele olarak İngiltere’ye benzetiyorum. Geldiğimde zor olacağını biliyordum, ama ben rakip oyuncuların kalitelerini ve zayıf yönlerini maçlardan önce analiz ederim. Bu analizler sayesinde buraya çabuk alıştım.


BILIC MOURİNHO’YA GÖRE DAHA YAKIN

Jose Mourinho ile ciddi bir deneyim yaşadım. Kazanmak O’nun için daima en önde gelen faktör. Deyim yerindeyse tam bir winner. Her zaman kazanmaya çalışan bir karakter ve bana bunu fazlasıyla işledi. Slaven Bilic’i Mourinho ile kıyasladığımızda; Bilic’in oyuncularla daha yakın ilişkisi var. Daha anlayışlı bir teknik direktör. Oyuncularla daha çok iletişim kuruyor. Bir sorununuz olduğunda rahatlıkla gidip konuşursunuz ve bu sorunun üstesinden gelmeniz için size yardımcı olur.

ŞAMPİYONLUKTAN SÖZ ETMEK İÇİN ERKEN

Ligin daha başındayız. Şampiyonluktan söz etmek için çok erken. Tabii ki şampiyon olmak istiyoruz ama bizim yapmamız gereken maç maç bakmamız. Nerede, kiminle oynarsak oynayalım her maçı kazanmaya çalışacağız. Stad sorununa katlanmak zorundayız. Bizim için büyük dezavantaj. Galatasaray ve Fenerbahçe taraftar desteğini alıyorlar. Bu yüzden bizim iki kat savaşıp mücadele etmemiz gerekiyor.

CEVABIMI SAHADA VERECEĞİM

Bana kronik sakat diyenlere cevabımı artık sahada vereceğim. Bu konuda artık kimseye konuşmayacağım.



GÖKHAN TÖRE’NİN HEP YANINDA OLDUM

Gökhan zor günler geçirdi, O’na elimden gelen desteği veriyorum. Hem takım arkadaşım hem de yakın arkadaşım. Bazen de kardeşim gibi. Gökhan gerçekten çok iyi kalpli ve değerli bir insan. Gökhan Töre’nin Kayseri’de gördüğü kırmızı kartın benzerini İngiltere’de görmedim. Çünkü orada bu oyunun bir parçası. Çok yüksek adrenalin var, 1-0 geridesiniz ve bunlar maçın akışıyla oluyor. Gökhan artık o kelimeyi kullanmayacak ve ‘Allah Allah’ demeyi tercih edecek.

HAKEMLER İLETİŞİME DİKKAT ETSİN

Hakemler eminim işlerini layıkı ile yapmaya çalışıyorlar. Bazen hata da yapıyorlar. Onların futbolculardan farkı yok aslında. Bizler de hata yapabiliyoruz. Ama en önemlisi şu; oyuncularla iletişim konusunda çok dikkatli olmaları gerekiyor. Kapalı ve dikte eden bir tavırla değil, iletişime açık, oyunculara yakın bir tavırla yönetim göstermeleri gerekiyor.

ARSENAL MAÇINDA NECİP UYARDI

Arsenal maçında santra yaparken, Necip kalecinin önde olduğunu işaret etti bana. Ben de özgüvenimin getirdiği rahatlıkla vurdum. İşe yaramadı ama denemek de güzeldi.


ARDA TÜRKİYE’NİN EN İYİSİ

Arda Turan’ı çok beğeniyorum. Bana göre Türkiye’nin en iyisi. Türk asıllı olarak Mesut Özil ve İlkay Gündoğan çok iyi oyuncular. Kendi takımımdan Gökhan, Oğuzhan, Kerim ve Mustafa Pektemek fantastik oyuncular.

SÜTLAÇTAN VAZGEÇEMİYORUM

Boş zamanlarımda ailemle beraber oluyorum. Avrupa yakasında boğazda bir restaurant var, sık sık oraya gidiyorum. Geldiğimde Türk yemeklerini çok sevdim ama kilo aldım. Şimdi mecburen dikkat ediyorum ve Senegal’den veya Cezayir’den getirdiğim yemekleri yiyorum. Türk yemeklerini kestim ama sütlaca dayanamıyorum, vazgeçemiyorum.

İNSANLAR CAMİLERE NEDEN GİTMİYOR?

İstanbul’da beni en çok şaşırtan olay; bu kadar fazla insanın olduğu yerde namaz vakitlerinde çok az kişinin camilere gitmesi. Ben Beykoz’da oturuyorum ve namaza çevremdeki camilere gidiyorum. İstanbul’un, Londra ve Paris’ten farkı, ezan okunduktan 5 dakika sonra, çok yakın bir yerde cami bulabiliyorsunuz. Bu beni gerçekten çok mutlu ediyor.

MÜSLÜMANLAR BİRBİRLERİNE SARILMALI

Öyle bir dönemden geçiyoruz ki, Müslüman dünya güçleniyor. Müslüman olanların sayısı artıyor. Müslümanlarla ilgili bazı önyargılar var. Bazı insanlar, bazı gruplar müslümanlara kötü gözle bakıyorlar. Bu yüzden Müslümanların birbirlerine sıkıca sarılmaları ve dinine sahip çıkmaları gerekiyor. Müslüman insanların dinimizin gerekliliklerini yerine getirmeleri gerekiyor. Ayrıca hiçbir korku ve endişe duymadan insanların bunu ifade edebilmeleri lazım, çok güzel bir şey.




SENEYE HACI OLACAĞIM

Yakın arkadaşım Sow ile her yaz Mekke’ye gidiyoruz. Futbolun dışında, en güzel anılarımız bu yolculuklarda oluyor. Henüz Hacca gitmedim ama önümüzdeki sene başkandan izin isteyeceğim ve izin verirse hacı olacağım.

ÜLKEME YATIRIM YAPAN TÜRKLER VAR

Yakın dönemde Senegal’e yatırım yapmış olan bazı Türkler var. Senegal’de ciddi işler yapıyorlar. Orada yardıma ihtiyaç duyan bazı kuruluşlar var. Yatırım yapan Türk iş adamlarına, oradaki konsolosumuza, bütün bu projelere yaptığı yardımlardan ötürü teşekkür ediyorum.