Görememesi keman çalmasına engel olamadı

Görememesi keman çalmasına engel olamadı

Yenice köyünde dünyaya gelen ve 6 aylıkken yakalandığı menenjit hastalığı nedeniyle gözleri görmeyen Yılmaz, 13 yıldır Mustafakemalpaşa Devlet Hastanesinde telefon santral memurluğu yapıyor. 3 bine yakın telefon numarasını ezbere bilen, görme engeline rağmen yaşama tutunma enerjisini kaybetmeyen Yılmaz, iş arkadaşlarınca çok seviliyor.

Neşeli bir insan olduğunu dile getiren Yılmaz, "6 aylıkken göz damarlarımı bitirmiş bu hastalık. Doktordan doktora gitmişiz ama bir imkan olmamış görmem için. 14 yaşından sonra köyümden çıkarak Bursa'da bir rehberlik merkezine gittim. Burada kabartma yazıyı öğrendik. Daha sonra dışarıdan bitirme sınavlarına girerek Ankara'da da ilkokul diplomamı aldım." dedi. 

Ortaokulda yeteneklerini keşfetmeye başladığını dile getiren Yılmaz, "Ortaokulda müzik üzerine keman, bağlama ve kazak örme gibi bölümler vardı. Kendime kemanı yakın buldum. 1990 senesinde kemana başladım. TRT'de çalışan hocalarımız vardı. Bu arada devlet hastanesinde de memur oldum." diye konuştu.

Yılmaz, görmemenin hiçbir olumsuzluğunu yaşamadığını anlatarak, şu değerlendirmede bulundu:

"Sağ olsun arkadaşlarım ve dostlarım bunu bana hiç hissettirmedi. Doğuştan olunca birçok şeyi görüntü olarak bilmiyoruz. Ben de çok merak etmiyorum, 'Şu nasıldır, bu nasıldır?' diye. Her şeyi kullanabiliyorum, akıllı telefon kullanıyorum. Görmemeyi eksiklik olarak görmüyorum. Hayata mutlu bakıyorum, neşeli biriyim. Eğer ilçenin 30 kilometre dışında olan doğduğum Yenice köyünde kalsam sadece oradakileri tanıyacaktım. Şimdi İstanbul, Ankara birçok ilden arkadaşlarım var."

Yılmaz, bir arkadaşının kendisinde kalmak için hafta sonları evine geldiğini aktararak, "Bir gün sabah kalkmış evde ayna bulamamış, bana sordu. Ben de 'Kör adamın evinde aynanın ne işi var?' dedim. Birlikte güldük. Hayata pozitif bakmak lazım." sözlerine yer verdi.

55 yaşında keman öğrencisi var 

Güzel sesi ve keman performansıyla ilçede tanınmaya başlayan Yılmaz'dan ders aldığını vurgulayan Ahmet Çolpan (55) da "İbrahim ile bir arkadaş aracılığıyla tanıştık. Keman çalması, kendine has tarzı çok hoşuma gitti. Onun sayesinde merak saldım ama bu yaşıma kadar elime keman almamıştım. Bana 'Sende kulak var, olabilir' dedi. Geçen yılbaşı öncesi birlikte keman aldık. O gün, bugündür ders alıyorum. Haftada bir gün yaklaşık 4 saat çalıyoruz. Hem stres atıyoruz hem de eğleniyoruz. Fakat derslerimiz çok ciddi geçiyor, hiçbir iddiamız yok. Bir gün karar verdik ve söylediğimiz şarkıları sosyal medyaya koyduk. Çok büyük bir ilgi gördü." ifadesini kullandı.

İbrahim Yılmaz'ın görme engelli olmasının hayatını değiştirmediğini aktaran Çolpan, "Çok dürüst bir insan, sözünün eri. Onun bir tek gözleri görmüyor ama gözleri gören açık gözlü birçok insandan daha güvenilir." diye konuştu.