HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜNDEN KANSER UYARISI

HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜNDEN KANSER UYARISI

Çanakkale Halk Sağlığı Müdürlüğü, 4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle yazılı bir açıklama yaparak, kanser hastalığından korunma tedbirlerini hatırlattı.
Çanakkale Halk Sağlığı Müdürü Dr. Burhan Kütük, yazılı açıklamasında Kanserin, vücuttaki hücrelerin anormal ve kontrolsüz bir şekilde çoğalması ile karakterize bir grup hastalığın ortak adı olduğunu hatırlattı. Günümüzün en önemli sağlık sorunlarından birisi olduğuna dikkat çeken Dr. Burhan Kütük, “Sık görülmesi ve öldürücülüğünün yüksek olması nedeniyle de önemli bir halk sağlığı sorunudur. Kanser yüzde 90-95 oranında çevresel faktörlere bağlı oluşmaktadır. Çevresel faktörler arasında da tütün ürünlerinin kullanımı, sağlıksız beslenme, obezite, alkol ve enfeksiyonlar ilk sıralarda yer almaktadır. Kanserde erken tanı, tedavi şansını artırır, tedaviyi kolaylaştırır, doku ve organ kaybını önler, tedavi giderlerini azaltır ve hayat kurtarır” dedi.
Dr. Burhan Kütük, açıklamasında kanserden korunma yöntemlerini ise şöyle sıraladı; “Tütün ve tütün ürünleri ve alkol alımından kaçınmak, Güneşte uzun süre kalmamak, Katran, asbest, vinil klorür ve boya sanayide çalışanların periyodik olarak kontrollerinin düzenli olarak yapılması, Şişmanlığın önlenmesi (Şişman kişilerde kanser riski 2 kat fazladır.) Yağ alımının azaltılması, Meyve, sebze gibi posalı ve bol lifli besinlerin yenilmesi, A ve C vitamininden zengin besinlerin yenilmesi, Tuzlu, nitritli ve salamura yiyeceklerin azaltılması.”