Haltere doping şoku!

Haltere doping şoku!

Uluslararası Halter Federasyonu (IWF), sporcuların kullanmalarının yasaklandığı madde kullandığı gerekçesiyle, Türkiye’ye 1 yıl uluslararası yarışmalardan men cezası verdi. Türkiye ile birlikte 9 ülkeye bir yıl boyunca müsabakalardan men cezası veren Uluslararası Halter Federasyonu (IWF) internet sitesinden yaptığı açıklamada “2008 Pekin ve 2012 Londra Olimpiyatları sırasında alınan numunelerin yeniden incelenmesi sonucu sporcularında yasaklı madde tespit edilen Türkiye Halter Federasyonunun üyeliğinin bir yıllığına askıya alındığı bildirildi.

Türkiye’nin yanı sıra kural ihlalinde bulunan Ermenistan, Azerbaycan, Belarus, Çin, Moldova, Kazakistan, Rusya ve Ukrayna’nın da bir yıl boyunca müsabakalardan men edildiği belirtildi“ denildi.

TAŞPINAR; “BİYOLJİK KİMLİĞİN SUYU ÇIKTI”

Bu açıklamadan sonra İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Türkiye Halter Federasyonu Tamer Taşpınar; “Doping olayının suyu çıktı. İstediklerini temiz çıkarıp, istediklerini 10 yıl sonrada ceza verebiliyorlar. Bu böyle olmaz. Biyolojik kimlik artık amacının dışına çıktı. Ben federasyon başkanı olalı 5 yıl oldu. Tek bir sporcum doping yapmadı. Ama 10 yıl önce Pekin Olimpiyatlarında ve 2012 Londra Olimpiyatlarında alınan numuneler o zaman temiz çıkıyor. Şu anda tekrar dopingli çıkıyor. O zaman kan ve idrar numuneleri temiz, biyolojik pasaportta doping var. Bu işi amacının dışına çıktı” diyerek tepkisini dile getirdi.

TÜRKİYE’DE YAPILACAK AVRUPA ŞAMPİYONASI İPTAL

2018 mart ayında Antalya’da yapılacak olan Büyükler Avrupa Halter şampiyonası Türkiye Halter Federasyonu Başkanı Tamer Taşpınar’ın bu işi yapmıyoruz demesiyle sarsılan Avrupa Halter Federasyonu yetkilileri, acil ülke arayışına girdiler. Konu hakkında açıklamalarda bulunan Taşpınar; “ 10 yıl önce yapılan yarışlardan sonra ceza verdiklerinde IWF yetkililerine şunu söyledim. Biz bu şartlarda Avrupa Şampiyonası yapamayız. Çünkü; Türkiye bir spor ülkesidir. Benim sporcularımın yarışmadığı bir şampiyonayı asla Türkiye’de yapamam. Çünkü; ben bunu halkıma anlatamam” diyerek şampiyonadan vazgeçtiklerini söyledi. Uluslararası Halter Federasyonu Başkanı Tamas Ajan; şampiyonanın Türkiye yapılması için Avrupa Şampiyonası tarihinin ileri bir tarihe ertelemek için çalışmalara başladığı ancak, tarihin uymaması halinde ise Türkiye’nin dışında bir ülkeye verileceği öğrenildi.