Hasta Tutuklu Kızından Tbmm’ye Feryat

Hasta Tutuklu Kızından Tbmm’ye Feryat

Yaklaşık 3 yıldır Trabzon Kapalı Cezaevi’nde bulunan 43 yaşındaki evli ve 6 çocuk babası Necman Öner’in kızı Jiyan Öner, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) seslenerek, "Babam ölüyor" dedi.
Önceki gün babasını cezaevinde ziyaret eden Jiyar Öner, babasında tansiyon sorununun başladığını ve her iki gözünde et biriktiğini belirterek, babasının kör olmamak için gözlerini sürekli ıslattığını söyledi. Jiyan Öner, sağlık durumunun her geçen gün kötüye gittiğini belirttiği babasının serbest bırakılması için TBMM’ye seslenerek, ”Hakkari’de 2011 yılında ’KCK’ adı altında yapılan operasyonda gözaltına alınıp ardından tutuklanan ve cezaevinde felç geçiren babama 16 Temmuz 2014’te görülen duruşmada 7 yıl 5 ay hapis cezası verildi. Cezaevi süreci öncesinde de ciddi sağlık sorunlarla boğuşan babam, tutukluluğu sırasında kısmi felç geçirdi. Babamın avukatları, yattığı süre ve sağlık durumu dikkate alınarak yargı sürecinin tutuksuz olarak devam etmesi yönünde talepte bulunmuş olsa da mahkeme heyeti kaçma şüphesi gerekçesiyle bu talebi reddetti. Babamın tedavi olmaya ihtiyacı var. Durumu her geçen gün daha da kötüye gidiyor. Bu hali ile nereye kaçacak? TBMM’ye sesleniyorum. Babamın durumu ortada. Ne olur babamı bize geri verin” diye feryat etti.
Müvekkilinin sağlık durumunun her geçen gün daha da kötüye gittiğini, bu nedenle serbest bırakılarak tutuksuz yargılanması gerektiğini belirten avukat Şahin Cangüleç ise, müvekkilinin cezaevinde yaşamasının uygun olmadığını söyledi. Cangüleç, ”Gerekli raporlar için hastaneye sevkinin yapılmasını sağladık ancak verilen raporlar ile tahliyesi yapılmadı. Bunun karşısında cezaevine dilekçe verdik. Cezaevinden gelen cevapta Öner’in cezaevindeyken koğuşta kendisinin sürekli koltuk değnekleri ile yaşamını sürdürdüğü ve cezaevindeki görevlilerin yardımı olmadan yaşamını sürdüremediği şeklinde bir cevap verildi. Yazıya rağmen müvekkilim Öner, hiçbir şekilde tahliye edilmedi” şeklinde açıklama yaparken, “Hükmen tutukluluk halinin devamını gerektirecek hiçbir durum söz konusu değildir. Mahkemenin verdiği kararı doğru bulmuyoruz” şeklinde konuştu.
Cezaevinin ağır koşullarının ve tedavi imkanlarının kısıtlılığının da etkisiyle hastalıkları ilerleyen Öner’in bir de kısmi felç geçirdiğini ve koltuk değneklere mahkum hale geldiğini ifade eden Cangüleç, “Bu süreçte cezaevinde yaşamasının uygun olmadığına ilişkin sağlık raporuna rağmen mahkeme tutuklu yargılama kararı verdi ve yetmiyormuş gibi Van F Tipi Kapalı Cezaevinden Trabzon Kapalı Cezaevi’ne sevk edildi. Halihazırda 3 yıllık tutukluk süresini dolduran Necman Öner’in sağlık koşulları ve ailesinin mağduriyeti de dikkate alınarak derhal tahliye edilmesi ve yargılanmasına tutuksuz olarak devam etmesi gerekir” dedi.