Helvacılar Çarşisi İçinde Yer Alan Değerler Turizme Kazandırılacak

Helvacılar Çarşisi İçinde Yer Alan Değerler Turizme Kazandırılacak

Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz başkanlığında ilgili kurum temsilcilerinin katılımıyla, il merkezinde bulunan tarihi Helvacılar Çarşısı içinde yer alan Şeyhler Çarşısı’nın tarihi dokusuna uygun restorasyonu için istişare toplantısı yapıldı.
Valilik binasında yapılan toplantıya, Vali Taşkesen’in yanı sıra, Vali Yardımcıları Gürbüz Saltaş, Bahadır Yörük, Ceyhun Dilşad Taşkın, Belediye Başkan Yardımcısı Ferhat Yasan, Kültür Turizm Müdürü Cengizhan Başaran, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mecit İlhan, Valilik Proje Etüt Müdürü Nurettin Kebapçı, Dika Siirt Ofisi Müdürü Ömer Faruk Mergen ve diğer yetkililer katıldı. Toplantı, Valilik Proje Etüt Müdürü Nurettin Kebapçı tarafından Helvacılar Çarşısı içinde yer alan bakırcılar, peynirciler, battaniyeciler, kaynakçılar, kuyumcular çarşısının geçmişi hakkında bilgiler vermesiyle başladı.
Toplantıda konuşan Vali Mustafa Tutulmaz, kentteki tarihi yapılardan olan Helvacılar Çarşısı içinde yer alan değerlerin tarihi Ulu Cami ile özdeşleştirerek, turizme kazandırmayı hedeflediklerini söyledi. Ulu Cami ve Helvacılar Çarşısı’nın Siirt’in kadim tarihinden beri ticaret, ibadet ve konaklama mekanı olarak kullanıldığını ifade eden Vali Tutulmaz, "Günümüzde birçok turistin gezi ve alışveriş alanı olarak kullandığı bu alanın rehabilite ederek, var olan orijinal dokusuna kavuşturmayı arzu ediyoruz. Bu kapsamda bölgede yer alan dükkanların, çarşıların, sokakların tahribattan ve betonarme yapılardan arındırılarak, bölgenin nefes alması sağlanarak, turistlerin gezerken soluk alacağı ve tarihi yaşayacağı bir alan haline getirmeyi hedefliyoruz. Ayrıca bu alanın yeniden rehabilite edilerek, turizme kazandırılması ticari anlamda da oradaki esnafın da faydasına olacaktır" dedi.
Vali Tutulmaz, valilik, belediye, ilgili kamu kuruluşları ve vatandaş işbirliği ile Helvacılar Çarşısı’nı yeniden canlandırmayı amaçladıklarını sözlerine ekledi.
Toplantıda, proje çalışmalarını yürütmek üzere Valilik Proje Etüt Müdürlüğü sekretaryasında, Siirt Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü ile Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) Siirt Destek Ofisi yetkililerinden oluşan bir komisyonunun kurulmasına karar verildi.