"Hem F16 hem THY uçağı kullanacak 800 pilot var"

"Hem F16 hem THY uçağı kullanacak 800 pilot var"

FETÖ darbe girişimi sonrası 248 savaş pilo-tunun atılmasıyla Türk Silahlı Kuvvetleri’nde yaşanan büyük açığın nasıl giderileceğinin cevabı Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı’dan geldi. THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, THY bünyesinde silahlı kuvvetler kökenli 800 civarında pilot bulunduğunu belirterek, “Olaydan hemen 2 gün sonra bir ‘gönüllüler listesi’ hazırladık ve Milli Savunma Bakanlığı’na sunduk. TSK kökenli pilotlarımızın 500’ü son 5 yıl içinde ayrılıp gelenler. Pilotlarımızın hepsi vatanperver. Hemen hemen hepsi de TSK’ya dönmeye gönüllü” diye konuştu. İlker Aycı bu pilotlarla ilgili farklı formüllerin düşünüldüğüne dikkat çekerek, “Amerika’da pilotların hem orduda hem sektörde çalışabildiği modeller söz konusu. Biz de pilotların her iki kurumda çalışabileceği modelleri inceliyoruz. Bunun üzerinde çalışıyoruz. Bu konuda tamamen farklı yeni modeller de oluşturulabilir” dedi.



HEDEFLER REVİZE EDİLDİ

Yılın 6 aylık döneminde 1.9 milyar TL zarar açıklayan THY’nin yıl sonu hedeflerini revize ettiğini de duyuran İlker Aycı, bu süreçte terör etkisi ve bozulan Türkiye algısı nedeniyle talep ve gelir kırılması yaşadıklarını belirterek “Türkiye varışlı yolcularda yüzde 20 gerileme var. Bunun gelire etkisi ise yüzde 35 seviyesinde. İntihar saldırısı ve darbe girişiminin 411 milyon dolar menfi etkisi oldu” dedi.

YENİ SPONSORLUK YOK

Gelişmeler ışığında 2016 hedeflerini tekrar gözden geçirdiklerini açıklayan İlker Aycı “Bu yıl 1.4 milyar dolarlık gelir kaybı bekliyoruz. Yolcu sayısı hedefimizi 72 milyondan 63.6 milyona çektik. Geçen yıla göre yolcu sayımızda yine az da olsa bir artış olacak. Geçen yıl 61.2 milyon yolcu taşımıştık” diye konuştu. Aycı, yıl sonunda 10 milyar dolara yakın bir satış geliri planladıklarını belirterek yaptıkları revizyon kapsamında kapsamlı bir tasarruf dönemine gireceklerini de duyurdu. Reklam ve sponsorluklardan ikrama, bazı hatlarda frekans azaltılmasından insan kaynaklarına uzanan tasarruf tedbirleri neticesinde 250 milyon dolar tasarruf etmeyi planladıklarını anlatan İlker Aycı “Bu tedbirleri uygulayacağız ama yolcu bizim tasarrufta olduğumuzu anlamayacak” dedi. Aycı, THY’nin ses getiren uluslararası sponsorluklar konusunda ise bir süre için yavaşlama olabileceğini sözlerine ekledi.

26 Temmuz itibariyle Mali İşlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcılığına Murat Şeker’in atandığını da duyuran “2016 istisnai bir yıl. Ancak biz uzun vadeli perspektifimizi koruyoruz. 2015’te filomuza 38 uçak geldi. Bu yıl 43 uçak daha eklenecek. 2016’da yüzde 20 kapasite artışı yaptık. Son iki yılda en yakın rakibimizden fazla kapasite artışımız var. Bizden fazla kapasite artışı yapan da tek bir şirket bulunuyor. 2023 yılına kadar gelecek 180 civarı uçağımız var. Yolcu sayımızı da gelirlerimizi de artıracağız” dedi. Bu yıl ayrıca Şeyseller ve Havana’ya hat açacaklarını da anlatan Aycı, gelirlerdeki düşüşün zam olarak yansımayacağının da altını çizdi. Aycı “Zam peşinde değiliz. Zaten Avrupa fiyatlarımız şu anda çok uygun. Bayram için de güzel sürprizlerimiz olacak” diye konuştu. Bilet iadeleri için 40 milyon dolar 15 Temmuz’da yaşanan darbe girişimini de değerlendiren Aycı “Dünya demokrasi tarihi yazıldığında Türkiye’nin ayrı bir yeri olacak” dedi. THY’nin darbe girişimi Sabahında da havalimanına düzenlenen terör saldırısının ardından da sabah erken saatte uçuşlarına devam ettiğini hatırlatan Aycı “Her iki olayda da yolcularımıza biletlerinin istenilen tarihe alabileceğini veya iptal edebileceğini bildirdik. Bunun şirketimize bedeli 40 milyon dolar oldu” dedi.

ANADOLU JET YURT DIŞINA DA UÇACAK

THY, yeni stratejisie kapsamında kardeş şirketi Anadolu Jet’i de yurt dışına açmayı planlıyor. Şu an için sadece iç hatlarda uygun fiyata uçan Anadolu Jet’i yurt dışına açmayı planladıklarını vurgulayan İlker Aycı “Low cost (düşük maliyetli) segmentindeki havayolumuzu 4-6 saatlik uçuş mesafesindeki destinasyonlara açmak istiyoruz” diye konuştu. Önümüzdeki günlerde THY olarak yatırımcıları bilgilendirme turlarına çıkacaklarını anlatan İlker Aycı “Yatırımcılarımıza yeni bütçemizi ve stratejilerimizi anlatacağız” dedi.

Lounge girişine canlı bomba kapanı İlker Aycı, havalimanı içindeki THY Lounge’ı için ise ‘kapan’ formülünü hayata geçireceklerini söyledi. Üzerinde bir düzenek tespit edilen kişinin lounge girişinde otomatikman tespit edileceğini ifade eden Aycı, tespit edilen kişinin etrafının birkaç saniye içinde asansör gibi bir mekanizmayla sarılacağını ve patlama olsa bile çevresini etkilemeyeceğini anlattı.