Her mahalleye böyle muhtar gerek

Her mahalleye böyle muhtar gerek

2010 tarihinde kurulan S.S. Kumyaka Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin başkanı olan muhtar Ramiz Batmaz, inşaatına başlanan tesislerde zeytin depolama, salamura ve paketleme kısmı bulunacağını söyledi. Batmaz, zeytin üreticilerini bir çatı altında toplayan kooperatifin 280 üyesi ile Kumyaka’yı kalkındıracağını belirtti. Batmaz, kooperatif tarafından 2013 yılında zeytin salamura tesisi projesi hazırlayıp IPARD hibe programına sunduklarını, toplam 1 milyon 350 bin TL değerindeki projenin yüzde 50’sinin AB tarafından hibe olarak verileceğini, hibe olan 675 bin liranın yıl sonuna kadar kooperatif hesabına yatırılacağını belirtti.
Geçtiğimiz günlerde temeli atılan 450 metrekare alana tek katlı yapılacak tesisi 2015 yılının ilk aylarında faaliyete geçirmeyi hedeflediklerini belirten Batmaz, tesisin yıllık 350 ton kapasiteli olacağını, salamuranın yanı sıra boylama, paketleme, ambalajlama yapılacağını ve perakende zeytin satışı yapacaklarını belirtti.
Kumyaka’nın kalkınmasının yolunun zeytincilikten geçtiğini belirten Batmaz, “Kumyaka’nın ekonomik olarak kalkınması için 2010 yılında bir kooperatif kurduk. Devamında Kadınlar ve Su Ürünleri derneklerini kurduk. Devamlı projeler ürettik. Ürettiğimiz zeytinleri butik olarak kendimiz depolayıp toptan ve perakende satmak için bir tesise ihtiyacımız vardı. AB’nin IPARD kapsamı içerisinde Tarımsal Kalkınmayı Desteleme Kurumu’na proje sunduk ve hibe almaya hak kazandık. Tesis faaliyete geçtikten sonra Kumyaka’daki zeytin üreticileri mahsullerini burada işletecek ve paketletecek. Ortalama 3 liraya satamadığı zeytinini perakende satarak daha çok kazanç elde edecek” diye konuştu.