H&M 170 mağazasını devrediyor

H&M 170 mağazasını devrediyor

Rusya'dan çekildiğini açıklayan İsveç merkezli uluslararası giyim zinciri H&M, yerel varlıklarını satmak ve mülklerinin kiralama hakkını devretmek için piyasaya çıktı. Kommersant'ın haberine göre Rusya genelinde 57,7 bin metrekare alana sahip 170 kadar mağazası olan grup, mağazalarında ve depolarında 210 milyon dolarlık ürün hesapladı.  Piyasa uzmanları, Rusya'da böylesine büyük bir ağın yönetimini devralabilecek ve ihtiyaç duyulan ürünleri yaptırım döneminde sağlayabilecek bir oyuncu olduğundan kuşkulu.

Melon Fashion Group talip olabilir

Turkrus.com'un haberine göre H&M'in Rusya varlıklarına büyük olasılıkla en büyük Rus moda perakendecilerinden olan Melon Fashion Group talip oldu. Melon Fashion, Zarina, Befree, Love Republic ve Sela markaları altında 840'tan fazla mağaza işletiyor.

H&M ana ofisinin, ürünlerini Rusya Federasyonu'na tedarik etmeyi reddetmesinin ardından bu marka altında devam etmenin neredeyse imkansız hale geldiği, büyük olasılıkla şirketin kiralama haklarını partiler halinde devretmeyi planladığı belirtiliyor.

İşleri durdurma maliyeti 11 milyar ruble

H&M, Rusya'da işlerini durdurmanın maliyetinin yaklaşık 11 milyar ruble olduğunu duyurmuştu.  2009'dan beri Rusya'da faaliyet gösteren H&M LLC'nin 2021'deki cirosu yaklaşık 75 milyar ruble, net karı 8.8 milyar ruble idi. Öte yandan mayıs sonunda Rusya'daki faaliyetlerini durduran İngiliz giyim markası Marks & Spencer'ın yerine Mango’nun geleceği, İngiliz markayı Rusya'ya tanıtan Türk Fiba Retail şirketinin aynı mağazalarda Mango markasına ait ürünleri satacağı bildirilmişti.

İspanyol Mango markası da Ukrayna'ya düzenlenen askeri operasyondan sonra Rusya'daki mağazalarını kapatmıştı. Ancak gazete bu mağazaların şu anda yeniden açılmaya başladığını aktardı.

Gelen haberlere göre Fiba Trail, Mango mağazalarını franchising olarak işletecek. Marks & Spencer'in yerindeki ilk Mango mağazasının Moskova'da Gagarinski alışveriş merkezinde faaliyete geçmesi bekleniyor.