Hükümet pasaporta el koyma kararı aldı

Hükümet pasaporta el koyma kararı aldı

İngiltere Başbakanı Cameron, parlamentoda, yeni terör önlemlerine ilişkin konuştu. Polise, Irak ve Suriye’ye savaşmak niyetiyle gideceğinden şüphe edilen İngiliz vatandaşlarının pasaportlarına el koyma gücü verecek yeni yasalar getirileceğini dile getiren Cameron, “Pasaportlar otomatik bir hak değil. İçişleri Bakanı’nın krali ayrıcalık kapsamında, bir kişinin terörizme ilişkin aktivitelerde görev alacağına yönelik şüpheler olması durumunda bu kişinin pasaportunu tebliğ etme, iptal etme ve reddetme yetkisi var. Ancak polis sınırda bir kişiden şüphelendiğinde mevcut durumda bu ayrıcalığı kullanamıyor ve durdurma ve aramada sınırlı yetkisi bulunuyor. Bu nedenle, bu boşluğu doldurmak için, polise sınırda geçici olarak pasaporta el koyma ve bu süre içerisinde söz konusu kişiyi sorgulayabilme yetkisi sağlayan belirli ve hedefli bir yasa sunacağız. Bu yetki, uygun tedbirleri ve tabi ki gözetim düzenlemelerini de içerecek” şeklinde konuştu.

Bir diğer önlem olarak, İngiltere’nin uçuş yasağı düzenlemelerine ve diğer uçuş yasalarına uymayan havayollarına ait uçakların ülkeye iniş yapmasına izin verilmeyeceğini söyleyen İngiliz Başbakan Cameron, “Havayolları uçuş yasağı düzenlemelerimize uyum sağlamak, yolcu listesi hakkında bilgi vermek ve güvenlik incelemeleri gereksinimlerimize uymak zorunda olacak. Bunu yapmamaları durumunda uçakları İngiltere’ye inemeyecek” dedi.
Cameron ayrıca, mevcut terörü engelleme ve soruşturma tedbirlerine, bu tedbirler kapsamındaki şüphelilere daha kuvvetli bölgesel kısıtlamaları da içerecek şekilde yeni yetkilerin ekleneceğinden bahsetti.

Açık, özgür ve hoşgörülü bir ulus olmaktan gurur duyduklarını dile getiren Cameron, “Ancak bu hoşgörü, kültürlerin, ayrı hayatların yaşanmasının veya insanların değerlerimize tamamen ters şekilde davranışlarda bulunmasının pasif kabulüyle asla karıştırılmamalıdır. İngiliz değerlerine bağlı kalmak bir seçenek veya tercih değil, burada yaşayan herkesin bir görevidir. Bu nedenle değerlerimizi savunacak, en nihayetinde bu aşırıcılığı yenecek ve gelecek nesiller boyunca yaşam tarzımızı güvence altına alacağız” ifadelerini kullandı.