İki lider ortak açıklama yaptı! Barzani'ye net mesaj...

İki lider ortak açıklama yaptı! Barzani'ye net mesaj...

İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Ruhani'nin ortak açıklamanın satır başları:

Erdoğan konuşuyor:

Öncelikle sizleri en kalbi duygularla selamlıyorum. Aziz kardeşim Ruhani'nin davetiyle şu anda Tahran'da bulunuyoruz. Ev sahipliğinden ötürü şükranlarımı sunuyorum. İran seçimi sonrası tekrar Cumhurbaşkanlığı görevine seçilen Ruhani'yi tekrar tebrik etmek isterim.

Muharrem ayının tüm İslam alemi için hayırlara vesile olmasını niyaz ediyorum. Hicri 61 yılında 10 Muharrem gününde Kerbela'da şehit edilen Hz. Hüseyin ve arkadaşlarının şehit edilmesinin 1378. yılını yad ediyorum. Hz. Hüseyin'in kardeşi Hz. Hasan ve babaları Aliyel Mürteza Hz. Ali'yi de yad ediyorum.

HEDEF 30 MİLYAR DOLAR


Bugün dar kapsamlı ve yüksek düzeyli 4. staretijik konsey toplantımızı bereketli bir şekilde gerçekleştirdik. Aramızdaki siyasi, askeri, kültürel, turizm; bütün bu konuları kapsayan görüşmeler yaptık. Türkiye İran arasındaki üst düzeylerdeki ziyaretlerin artışı ilişkilerimizi daha da güçlendiriyor.Ticarette 10 milyar dolara takılıp kaldık. 30 milyar dolarlık hedef gündemimizin ana belirleyicisi oldu.

Merkez bankalarımızın riyasetinde ve kendi aralarındaki işbirliğiyle piyasalara bir canlandırma getirmesi kararını aldık.

İKİ ÜLKE ARASINDAKİ TİCARET YERLİ PARA İLE YAPILACAK


Yerli para ile alışveriş yapma kararı verdik. Bunu da piyasaya yapılan kur baskısının önüne geçmek için yapıyoruz. Önümüzdeki günlerde iki ülkenin merkez bankaları bu anlaşmayı imzalayacak.

KUZEY IRAK SORUNU

Kuzey Irak Bölgesel Yönetim'nin gayriresmi referandumunu tanımadığımızı ifade ettik. 350 km sınırla kueyde Türkiye... Doğusunda İran. Güneyinde merkezi yönetim. Batısında Suriye. Kuzey Irak Bölgesele Yönetimi neyin referandumunu yapıyor. Kendisini İsrail'den başka tanıyan bir dünya ülkesi yok! Ve MOSSAD'la masaya oturularak verilen karar gayrimeşrudur. Bir tarafına malum bir zatı alıp bir tarafına malum bir zatı alıp böyle bir adımı atmak Kuzey Irak yönetimini yalnızlığa mahkum edecektir. Irak'taki muhatabımız Merkezi Irak yönetimidir. Attığımız adımlar var. Gerek İran'ın gerek Türkiye'nin daha da ağırlaştırılarak atacağı adımlar var.

Ruhani: İki ülkenin ekonomik gelişimini daha da ileri götürmek için çok önemli kararlar aldık. Ticaretin iki ülkenin de milli paralarla yapılması konusu alınan en önemli kararlardan birisiydi.

3 GÜMRÜK KAPISI 24 SAAT AÇIK KALACAK

Seyahatleri kolaylaştırmak ve ürün transferini kolaylaştırmak adına, 3 gümrük kapısının 24 saat çalıştırılmasına karar verdik. 2 gümrük kapısı yarından itibaren 24 saat çalışacak. 1 kapı ise inşaat durumu nedeniyle henüz 24 saat çalışamayacak.

Petrol ve doğalgaz konusuyla ilgili Türk tarafı İran'dan daha fazla ürün almaya hazır olduğu belirtildi. İran tarafı ayrıca Türkiye'nin bu alanda yatırım yapmasını istedi. Türkiye de yatırıma hazır olduğunu açıkladı.

Turizmle ilgili olarak iki ülkenin truzimle ilgili sorunlarının çözümü için daha fazla anlaşmaya hazır olduklarını belirttiler. Ortak turizm oluşturma konusunda anlaşmaya varıldığını belirttiler.

KUZEY IRAK'IN DURUMU

Bölgemizdeki hassas konuları gündeme alarak, Irak ve Kuzey Irak'la ilgili görüşmelerde bulunduk. Etnik ve mezhebi ayrımcılığı arttırmak yabancıların planlarıdır. İki ülke de bu ayrımcılığı kabul etmiyor. Bütün bir Irak ve bütün bir Suriye iki ülkenin ortak isteğidir. Irak Kürdisan'ının halkı bizim çok iyi dostlarımızdır. Ancak buradaki bazı kişiler yalnış karar aldılar.

Terörizmle mücadele her iki ülkenin ortak hedefi. İster adı DEAŞ olsun ister PKK olsunç Adı ve ünvanı ne olursa olsun terörizmle mücadele edeceğiz.