İlişkiler daha da geliştirilecek

İlişkiler daha da geliştirilecek

Türkiye ve Yunanistan hükümetleri tarafından yayınlanan ortak bildiride, "İki taraf, bölgesel barış, istikrar ve refahı daha da arttıracak ve bölgenin ekonomik büyümesini hızlandıracak, aralarındaki işbirliğinin yapısal çerçevesi için karşılıklı saygı, güven, uluslararası hukuk ve iyi komşuluk ilişkilerinin temel rolünü kabul etmektedir. Taraflar, iki ülke arasındaki ilişkileri daha da geliştirilmeye ve aralarındaki ilave işbirliği alanları açmaya kararlıdır" ifadesine yer verildi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Yunan mevkidaşı Antonis Samaras eşbaşkanlığında, iki ülkenin bakanlarının katılımıyla, Yunanistan'ın başkenti Atina'da düzenlenen Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi (YDİK) 3. Toplantısı'nın ardından, ortak bildiri yayımladı.

İki liderin imzaladığı bildiride, Türkiye ve Yunanistan ilişkilerinin daha da geliştirilmesi için gerekli işbirliğinin yapılması konusunda kararlı olunduğu vurgulanarak, şunlar kaydedildi:

"İki taraf, bölgesel barış, istikrar ve refahı daha da arttıracak ve bölgenin ekonomik büyümesini hızlandıracak, aralarındaki işbirliğinin yapısal çerçevesi için karşılıklı saygı, güven, uluslararası hukuk ve iyi komşuluk ilişkilerinin temel rolünü kabul etmektedir. Taraflar, iki ülke arasındaki ilişkileri daha da geliştirilmeye ve aralarındaki ilave işbirliği alanları açmaya kararlıdır. Karşılıklı ticaret hacmindeki ve ekonomik işbirliğindeki artış ışığında, iki ülke ekonomik ve ticari işbirliğini daha da güçlendirmek için gerekli tedbirleri almak hususunda mutabık kalmışlardır. Türkiye ve Yunanistan, enerji alanında ve bilhassa doğalgaz boru hatları ve elektrik enterkoneksiyon ağları konusunda ikili ve bölgesel işbirliğini daha da geliştirilmeyi hedeflemektedir.

Doğalgazın taşınmasına ilişkin olarak, Ekim 2007’den bu yana faal olan Türkiye-Yunanistan enterkonektörü boru hattının teşkil ettiği başarılı emsal, içinde bulunduğumuz on yıllık sürenin bitiminden önce iki ülke arasında daha yakın işbirliğinin yolunu açmıştır. Şah Deniz Konsorsiyumu kararının da teyit ettiği üzere, birbirine bağlanan TAP ve TANAP, açık bir şekilde Hazar gazının Batı Avrupa’ya (2020’den başlayarak) taşınması için en düşük maliyetli rotayı oluşturmaktadır."

Turizm alanında işbirliği

Turizm alanında işbirliğinin, her iki ülke için büyük önem taşıdığı belirtilen bildiride, ortak projeler üzerinde çalışılmasının ve önemli deniz aşırı pazarların hedeflenmesinin güçlü bir şekilde teşvik edilmesi gerektiğine dikkat çekilerek, şu ifadelere yer verildi:

"Her iki ülke ayrıca, basitleştirilmiş giriş uygulamaları altında belirli Türk sahil bölgelerinden doğu Ege’deki yedi Yunan adasına kısa süreli kalış öngören turist ziyaretlerini kolaylaştırmayı amaçlayan Türk-Yunan Projesi'nin (1 Nisan 2014-31 Ekim 2014) sonuçlarını memnuniyetle karşılamaktadır.

Taraflar, zor ve karmaşık sorunlar yaratan yasadışı göçle mücadele ve Türk-Yunan Geri Kabul Protokolü’nün etkili, etken ve süratli uygulanmasının teminine yönelik çabaların artırılması hususundaki mutabakatlarını yinelemektedir. Her iki ülke ayrıca karşılıklı yetkili makamları arasındaki işbirliğini geliştirerek, insan ticareti ve organize suçlarla mücadele çerçevesindeki çabalarının artırılması hususunda anlaşmaktadır. Her iki taraf, Türk-Yunan ve Türkiye-AB ilişkilerine olumlu etkileri olacak Türkiye-AB Geri Kabul Anlaşması'nın imzalanması (16 Aralık 2013) ve yürürlüğe girmesi (1 Ekim 2014) ile Vize Serbestisi Diyalogu’nun başlatılmasını memnuniyetle karşılamaktadır."

Terörle mücadele

Uluslararası işbirliğinin, tüm şekilleri ve tezahürleriyle terörizm belasıyla mücadelede tesirli olduğuna dikkat çekilen bildiride, "Bu amaçla, iki ülke Suriye ve Irak’taki durumdan kaynaklanan terörist tehditle mücadeleye yönelik küresel koalisyon çerçevesi de dahil olmak üzere, geniş bölgenin istikrarı için bu büyük sınamaya karşılık verilmesi amacıyla işbirliğinin artırılması yönündeki kararlılıklarını yinelemektedir" ifadesi kullanıldı.

Adalet, kültür, ulaştırma, altyapı, kırsal kalkınma ve gıda üretimi alanlarında da işbirliğinin ortak çıkar olduğuna vurgu yapılan bildiride, her iki tarafın, bu alanlardaki işbirliğinin daha da geliştirilmesi için imkanların araştırılması hususunda mutabık kaldığı bildirildi.

İki başbakanın, ikili konular ile bölgesel ve uluslararası gelişmelere ilişkin kapsamlı görüş alışverişinde bulunduğu kaydedilen bildiride, şunlar kaydedildi:

"İlaveten, iki Başbakan, Türkiye’nin AB katılım müzakereleri, bu meyanda Türkiye ile AB arasında dış ve güvenlik politikası ile enerji politikası alanlarında işbirliğine ilişkin görüş alışverişinde bulunmuşlardır. Her iki ülke, Türkiye’nin, AB kriterleri ve ilkelerine uyumlu olarak Birliğe üye olmasını istemektedir. Türkiye ve Yunanistan, İstikşafi Temaslar ve Güven Artırıcı Önlemlere ilişkin görüşmelerde ivmenin korunması hususunda mutabık kalmışlardır."

Bildiride, Davutoğlu ve Samaras'ın Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi çerçevesinde düzenlenen İş Forumu’na hitap ettiği, Davutoğlu'nun, Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas tarafından kabul edildiği hatırlatıldı.