Irak ordusu ve Peşmerge'den ateşkes kararı

Irak ordusu ve Peşmerge'den ateşkes kararı

DEAŞ'la Mücadele Koalisyonu Sözcüsü Albay Ryan Dillon, Peşmerge ile Iraklı güçler arasında ateşkes sağlandığını söyledi. 

Zeybekci: Coşmuş bir ekonomimiz var

Rûdaw TV’nin haber bültenine Bağdat’tan bağlanan Albay Ryan Dillon, Peşmerge Güçleri ile Heşdi Şabi arasında ateşkes sağlandığını belirtti.

Dillon’a yöneltilen sorular ve verdiği cevaplar şöyle:

- Peşmerge ile Iraklı güçler arasında çatışmaların durduğu söyleniyor. Bu konuda bilginiz var mı?

- Doğru, bundan haberdarız, bu bizim girişimde bulunduğumuz bir konu. Irak ile Kürdistan Bölgesi Hükümeti arasında çatışmaların durması için arabuluculuk ve diyalog girişimlerinde bulunuyoruz. Umarız sonuç elde edilir. Diyalog için çaba gösteriyoruz ki bir kez daha DEAŞ'la mücadeleye odaklanılsın.

- Bu ateşkes hangi temelde yapıldı? Geçici mi kalıcı mı?

- Bizim bildiğimiz, şu an bir ateşkesin olduğudur. Bunun kalıcı olmasını, ciddi bir çatışmaya dönüşmesine yol açmamasını istiyoruz. Yine bu sebeple ilgili tarafların diyalog masasına gelmesi için çaba gösteriyoruz. Bu, çatışmayla değil diyalog ve diplomasiyle üzerinde çalışılması gereken bir konudur.

- Haşdi Şabi ve Irak ordusu Irak-Suriye sınırına ulaşmak istiyor. Onların bu bölgedeki varlığı, ABD’nin Demokratik Suriye Güçleri’ne (DSG) yaptığı yardımları engellemez mi?

 Bunun, DEAŞ'a karşı mücadelede koalisyonun müttefiklerinden olan DSG’ye silah ulaştırılmasında şimdiye kadar etkisi oldu. Bu durumun aşılması için bir kez daha Iraklılardan birlikte kalmaya ve diyalog kurmaya teşvik ediyoruz. Bu konuda sadece ortak güçler komutanlığı değil, Dışişleri Bakanlığı da çalışıyor.