Irak'a müdahale yok

Irak'a müdahale yok

Galler’de düzenlenen NATO Zirvesi'nin son gününde Rasmussen, NATO’nun Irak ve Rusya konusundaki kararlılığını açıklayan bir konuşma yaptı. Rasmussen, şunları söyledi:

"NATO' nun ortak savunmasını kuvvetlendirmek için şu an yeni bir hareket planını kabul ettik. Bu bizim birliğimizin ve ortak çalışmamızı perçinlemiştir. Her zamankinden daha kuvvetli olarak ön görülemeyen güvenlikle ilgili koşullarla karşılaştık. Rusya Ukrayna'ya saldırıyor, İslami şiddet Ortadoğu’da tırmanıyor, Kuzey Afrika’daki istikrarsızlık büyüyor. Bu içinde bulunduğumuz zor dönem bize misyonumuzu gerçekleştirmek bize müttefiklerimizi savunmak ve tehditlerle savaşmak anlamında olağanüstü yükümlülükler getiriyor. Güvenliği sağlayabilmek için acil adımlar attık önlemler aldık. Bugün rotasyonel bazda NATO'nun mevcut operasyonlarını sürdürebilmek için doğudaki müttefiklerimizle, kara hava ve deniz güvenliğine ilişkin kararlar üzerinde anlaşma sağladık. Bu çok uluslu güç, bizi havada karada ve denizde bir araya getirdi. Bu güç dünyadaki herhangi bir yere ortak savunma için veya kriz yönetimi için ivedilikle sevk edilebilir. Kara birliklerini içeren bu hareket gücü, kara deniz ve hava operasyonlarına yerden destek vermeye hazırdır. Özellikle Doğu’da takviye kuvvetlerini kolaylaştıracak olan kumanda kontrol merkezleri kuracağız. Buralardan planlama ve teknik destek sağlanacak. Dolayısıyla bütün bu alınan karar net bir mesaj içeriyor. NATO hızlıca ve kesin olarak bütün tehditlerle mücadele edebilir. Herharhangi bir potansiyel tehdite karşı NATO bütün müttefiklerini korur ayrıca bir müttefiki diğerleri için herhangi bir potansiyel tehdit taşıyor ise, diğer bütün müttefikleri karşısında bulacaktır. Nereden gelirse gelsin NATO şu anki ve gelecekteki zorluklara karşı NATO güçlü, sorumlu ve hazırdır."

SİBER SAVUNMA İLK KEZ DAHİL EDİLDİ

Rasmussen, zirvede ilk defa Siber Savunma'nın da ortak savunma planlarına dahil edildiğini açıkladı.

Rasmussen, siber savunmanın önemine değinerek, şöyle konuştu:

"Siber savunma konusu önem arz etmektedir. Son 20 yılda Afrika Libya Bosna Kosova ve Afganistan'da önemli görevler yerine getirdi. Zor bir yoldan nasıl birlikte çalışmamız gerektiğini öğrendik. Bu amaçlarımızı gerçekleşitirmek için Gürcistan, Moldovya ile anlaştık ve Libya'daki güvenlik desteği sağlamak için anlaştık. Talep edildiği takdirde Irak ile de bu konuda yardım sağlamaya hazırız. Gürcistan ile temel üyelik konularda anlaştık."

IŞİD VE IRAK KONUSU


Genel Sekreter, Avrupa'daki değişen güvenlik ortamında, İslami terör IŞİD’e karşı bütün üyelerin alınan kararlar konusunda hem fikir olduğunu ve hareket planı için geniş bir destek aldıklarını söyledi. Bu planla Avrupa’nın dramatik bir biçimde değişen güvenlik ortamını garanti altına aldıklarını da sözlerine ekledi.

İslami terörün durdurulması için Bireysel Müttefiklerin ve yardımların Irak konusunda memnuniyet verici olduğunu belirten Rasmussen, Eğer Iraktan bu konuda bir talep alırlarsa Irak’a yardıma hazır olduklarını yineledi. 2011’e kadar Irak’ta bir misyon sürdürdüklerini de hatırlatan Rasmussen Amerika’nın İslami terör örgütünü durdurmak konusunda askeri operasyonlarından memnun olduğunu da söyledi.

Rasmussen, Irak'tan bir talep gelmese dahi İslami terör konusunda bölgeye müdahale edip etmeyeceklerini soran gazeteciye ise Irak’a NATO’nun direkt bir müdehalesinin henüz ele almadıkları bir konu olduğunu, böyle bir müdahalenin şu an söz konusu olmadığını ve NATO’nun bölgede daha çok müttefiklerinin savunma yapılarını güçlendiren çalışmalar yaptığını söyledi.

RUSYA KRİZİ


Rasmussen konuşmasında Rusya konusunda da değindi, Genel sekreter şunları söyledi:

"Kural temelli geniş bir anlaşma olan NATO anlaşmasına sıkı sıkıya bağlıyız. Rusya geniş bir biçimde NATO ile arasındaki anlaşmayı çiğnedi.Rusya’dan Avupa'daki güvenlik sistemini temel alan anlaşmaya uymasını bekledik. Rusyanın NATO ile olan üyelik anlaşması kurallarını geniş bir şekilde delmesine rağmen, Rusya ile aramızdaki güvenlik anlaşmasını terk etmek konusunda henüz bir karar almadık."

Rasmussen, Anlık Harekat Planı’nın Rusya'ya kesin bir mesaj verdiğini ve müttefiklerin etkili, koruma ve savunması için bütün atılacak gerekli adımların tanımladıklarını söyledi.

Rasmussen konuşmasını şöyle noktaladı:

"Doğuda NATO’nun daha belirgin bir varlık sergilediğini göreceksiniz, bu Moskova için çok belirgin bir mesajdır."