İran'da protestolara destek için başörtüsünü çıkaran oyuncular tutuklandı!

İran'da protestolara destek için başörtüsünü çıkaran oyuncular tutuklandı!

İran'da yetkililer, protestolara destek vermek için başörtülerini çıkaran kadın aktörleri tutuklamaya başladı.

IRNA'nın haberine göre savcı tarafından "provokatif sosyal medya paylaşımları yaptıkları" iddiasıyla çağrılan oyuncular Hengameh Ghaziani ve Katayoun Riahi tutuklandı.

Cumartesi günü Ghaziani, "Bu benim son videom olabilir" yazarak Instagram üzerinden başörtüsünü çıkardığı anların videosunu paylaştı: "Bu andan itibaren bana ne olursa olsun son nefesime kadar İran halkının yanında olduğumu bilin".

Ghaziani'nin videoda konuşmadan kameraya baktığı, daha sonra da arkasını dönerek saçını at kuyruğu şeklinde bağladığı görülüyor. 

Geçen hafta yaptığı bir paylaşımda da Ghaziani, "50'den fazla çocuğu öldürdüklerini belirterek" İran yönetimine "çocuk katili" demişti.

İran devlet medyası Ghaziani'nin "ayaklanmaları teşvik etmek ve desteklemek ile muhalefet medyasıyla temas kurmak" suçlamalarıyla tutuklandığını belirtti.

Riahi de daha sonra aynı soruşturmadan tutuklandı. 

İran rejimi, hafta sonu ünlü isimler üzerinde baskı için vites artırdı. İran'ın en tanınan futbol takımlarından Persepolis FC'nin teknik direktörü Yahya Golmohammadi de yorumları nedeniyle ifade vermek için savcılığa çağrıldı. 

İran'ın Boks Federasyonu Başkanı Hossein Soori, "Artık çok kolay insan kanı döken ülkeme hizmet edemem" diyerek bir turnuva için gittiği İspanya'dan geri dönmeyeceğini açıkladı.

İran'da 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin "örtünme kurallarına uymadığı gerekçesiyle" ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra ölmesiyle başlayan rejim karşıtı protestolar, 3. ayına girdi.