İranlı general IŞİD'in korkulu rüyası oldu

İranlı general IŞİD'in korkulu rüyası oldu

Irak’ta IŞİD militanlarına karşı yürütülen operasyonu perde arkasında İranlı General Kasım Süleymani’nin yönettiği söyleniyor.

Suriye’nin ardından geçen haziran ayında Irak’ın kuzey ve orta vilayetlerinin büyük bölümünde denetimi ele geçiren Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütüyle mücadelenin büyük bölümünün İran tarafından yönetildiği iddia edildi.

Newsweek dergisinin son sayısında kapak yaptığı haberine göre İran’ın yaz aylarında Irak’taki Şiileri korumak için gönderdiği, Devrim Muhafızları’nın elit birimi Kudüs Gücü’nün başında bulunan General Kasım Süleymani, IŞİD’le mücadelenin fiili yöneticisi. Iraklı ve İranlı birçok askeri yetkili tarafından ‘mükemmel bir komutan’ olarak tanımlanan Süleymani, eylül ayında Amerli’nin IŞİD militanlarından geri alınmasıyla sonuçlanan operasyon sırasında çatışma bölgesinde görüntülenmişti.
Tam bir ‘savaş tutkunu’ olan Süleymani’nin zamanının büyük bölümünü başkent Bağdat’la Kuzey Irak arasında mekik dokuyarak geçirdiği söyleniyor.



Para ve silah akıyor

Haberde Tahran yönetiminin, Irak’ta yaz başından bu yana yürütülen operasyonlara büyük miktarlarda para ve silah desteğinde bulunduğu kaydedildi. Bazıları İran-Irak Savaşı döneminde kurulmuş olan irili ufaklı Şii milis gruplarının aylardır İran ordusunca eğitildiği ve donatıldığı belirtilirken, özellikle başkent Bağdat’ta artan cinayet ve adam kaçırma vakalarının arkasında bu milislerin olduğu düşünülüyor. Yerel kaynaklar, IŞİD terörünün etkisiyle ülkede 2006’da yaşanana benzer bir mezhep savaşının çıkmak üzere olduğu uyarısında bulunuyor.


Militanların okulu da vuruldu

İslamcı siteler, Suriye lideri Beşar Esad’a bağlı ordu güçlerinin Rakka kentine yönelik son saldırılarında, IŞİD’e ait okulun da vurulduğunu duyurdu. Militanların Sincar’da kaçırdıkları Ezidi kızların bir bölümünü bu okulda tuttuğu da öne sürüldü.

Avusturya’da IŞİD operasyonu


Avusturya’nın başkenti Viyana’nın da aralarında bulunduğu 3 kentte IŞİD bağlantılı cihatçılara yönelik operasyon düzenlendi. Dün sabah saatlerinde 500’ü aşkın güveenlik gücünün katılımıyla, Viyana, Linz ve Graz şehirlerinde, aralarında ev, cami, mescit ve iş yerlerinin bulunduğu adreslere baskınlar düzenlendi. 4 saat süren operasyonda 20 kişinin gözaltına alındığı açıklandı. Zanlıların, IŞİD örgütü için üye ve mali yardım topladıkları iddia ediliyor.