IŞİD antik kenti de ele geçirdi

IŞİD antik kenti de ele geçirdi

Antik kent Palmira’da yaklaşık bir haftadır IŞİD ile Suriye güçleri arasında devam eden çatışmaların ardından Suriye güçlerinin kentten çekilmesiyle Palmira IŞİD’in kontrolüne geçti. IŞİD’in hava üssünü, hapishaneyi ve istihbarat merkezini de kontrolü altına aldığı öğrenildi.

Suriye resmi haber ajansı SANA, hükümet yanlısı güçlerin UNESCO Dünya Mirası listesinde bulunan Palmira’nın modern yerleşim yeri olan Tadmur’dan çekildiğini kaydetti. IŞİD’in tarihi kente girebilmek için takviye birlik getirdiği ve 100 hükümet yanlısı askerin Palmira etrafındaki çatışmalar sonucu öldürüldüğü bildirildi. Suriyeli güçlerin Palmira’dan çekilmeden önce çevredeki savaşlardan kaçarak kente sığınan insanları tahliye ettiği bildirildi.

Merkezi Londra’da bulunan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin bildirdiğine göre IŞİD şu an Suriye topraklarının 95 bin kilometre karesinden daha fazla bir alanı kontrolünde bulunduruyor. Bu oran Suriye’nin yüzölçümünün yarısından fazlasına denk geliyor.

Ele geçirdiği yerlerdeki cami, türbe ve müze gibi yerleri tahrip eden IŞİD’in Palmira’da herhangi bir yıkıma sebep olup olmadığı konusunda henüz bir bilgi bulunmuyor.