IŞİD'in yeni terör silahı: İnsansız hava araçları

IŞİD'in yeni terör silahı: İnsansız hava araçları

Irak'ın en büyük ikinci kenti Musul'un yarısını kaybeden terör örgütü IŞİD, bomba yüklü araç saldırılarından sonra yeni bir taktiğe ağırlık veriyor.

Terör örgütü, insansız hava araçlarıyla Musul ve Telafer'de çok sayıda saldırı düzenledi. Irak birliklerini hedef alan saldırılarda, insansız hava aracından fırlatılan roketler zırhlı araçları veya binaları vuruyor.

YARDIMLARI AKSATTI

Terör örgütü yalnızca ordu birliklerini değil, kentin doğu yakasındaki insani yardım çalışmalarını da hedef alıyor. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, insansız hava araçlarıyla yapılan saldırılar nedeniyle yardımların engellendiğini söyledi. Hag'ın verdiği bilgiye göre, bazı BM çalışanları söz konusu saldırılarda yaralandı.

17 Ekim'de başlayan operasyona karşı direniş gösteren IŞİD, geçen ay Dicle Nehri'nin batısına çekilmişti. Terör örgütünün elindeki bölgede halen 700 binden fazla sivilin rehin olduğu tahmin ediliyor.

ABD'Lİ ALBAY: DAHA ZOR OLACAK

Reuters haber ajansına konuşan 82. Hava İndirme Tümeni komutanı ABD'li albay Patrick Work, kentin batısındaki savaşın çok zorlu geçeceğini söyledi. Cephedeki her günün birbirinden zorlu olduğunu belirten albay Work, Musul'un batısında sıkışan örgütün lojistiğinin kesildiğini aktardı. ABD'li albaya göre, batıdaki çarpışmada kaçınılmaz bir şekilde terör örgütünün direnişi artacak.

IRAK ORDUSU: IŞİD'İN MUSUL VALİSİ ÖLDÜRÜLDÜ

Irak ordusundan yapılan resmi açıklamaya göre, ABD'nin başını çektiği koalisyon uçakları dün Musul'da bir binayı vurdu. 17 Temmuz Mahallesi'ndeki karargahı imha eden bombardımanda öldürülenler arasında örgütün kent valisi Hamid Ahmed İbrahim var. Bombardımanlarda ayrıca dört yönetici daha öldürüldü.

RAKKA İLE BAĞLANTI KESİLDİ

Ordu birlikleri, Peşmergeler, Haşdi Şabi milisleri ve aşiret güçlerinden oluşan 100 bini aşkın silahlı unsur, dört aydır Musul'u kuşatma altında tutuyor. ABD'li özel kuvvetler askerlerinin danışmanlık verdiği bölgede, haftalar önce kentin terör örgütünün kalesi Rakka ile bağlantısı kesildi.

GÖÇ DALGASI BEKLENİYOR

Kentin batı yakasını hedef alacak operasyonun kısa sürede başlayacak. BM, kentin batısından büyük bir göç dalgası bekliyor.

Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam, batı yakasında mahsur kalan 750 bin sivilin muhtemel askeri bir operasyonda kaçabilecek güvenli bölgelerinin olmadığını duyurdu.

Musul operasyonunda bugüne kadar 200 binden fazla sivil evlerini terk etmek zorunda kaldı. Kentten kaçanların çoğu şu anda kamplarda barınıyor, bir kısmı ise doğudaki mahallelerin IŞİD'den temizlenmesiyle evlerine döndü.