IŞİD vurulmasa, Erbil ve Bağdat düşebilirdi!

IŞİD vurulmasa, Erbil ve Bağdat düşebilirdi!

CNN’de Christiane Amanpour’a konuşan Dışişleri Bakanı John Kerry, koalisyon güçlerinin desteği ile IŞİD’e karşı yapılan operasyonların henüz ikinci gününde olduğunu ve devamının geleceğini dile getirdi. Irak hükümetinin yeni kurulduğunu ve ordusunun yeniden oluşturulması gerektiğini belirten Kerry, IŞİD’in zayıflatılması ve yok edilmesinin zaman alacağını kaydetti.

Başkan Barack Obama’nın IŞİD bitirilmesi konusunda net bir tarih vermediğine dikkat çeken Kerry, “Ne yaptığımıza gelince; IŞİD’in saldırılarını durdurduk. Buna hava saldırıları ile ulaştık. Erbil’e doğru ilerliyorlardı. Bağdat’a doğru ilerliyorlardı. Bağdat düşebilirdi. Erbil düşebilirdi.” dedi.

IŞİD ile mücadelenin sadece hava saldırısı ile sınırlı kalmayacağının altını çizen Kerry, bu mücadeleleri “yabancı militanların engellenmesi, para yardımının kesilmesi ve İslam’ın IŞİD’in elinden alınıp Müslümanlara iadesi” şeklinde sıraladı.

Esad rejimine yönelik de konuşan Kerry, IŞİD saldırılarının Esad’e yarayacağı iddialarını reddetti. Esad’in meşruiyetini kaybettiğini dile getiren Kerry, rejimin 200 bin insanı çeşitli yollarla katlettiğini ve çok sayıda insanın ülkeden kaçmasına neden olduğunu ifade etti.