IŞİD'i kalbinden vurdular!

IŞİD'i kalbinden vurdular!
Suriye'nin Rakka kenti çevresinde IŞİD'in kontrolünde bulunan 12 petrol rafinerisi havaya uçuruldu. IŞİD bu rafinerilerden günde 2 milyon dolar gelir elde ediyordu.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı CENTCOM'dan yapılan açıklamada hava saldırılarının ABD askeri güçleri ile Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri tarafından düzenlendiği belirtildi.

Savaş uçakları ve insansız hava araçlarının kullanıldığı 13 hava saldırısında, El Mayadin, Ebu Kemal, Haseke ile Deyr Ez Zor'da IŞİD'in kontrolünde bulunan 12 petrol rafinerisi hedef alındı. Saldırılarda rafinerilerin gördüğü hasarın tespit çalışmalarının devam ettiği ancak hedeflerin başarıyla vurulduğuna dair ön izlenimlere sahip olunduğu belirtildi.

Suriye'nin kuzeyinde hedef alınan küçük ölçekli rafineriler, IŞİD'in eylemlerine yakıt katkısının yanısıra, gelecekte saldırılarını sürdürmesi için de ekonomik kazanç sağlıyordu. Her biri günde 300-500 varil petrol üreten bu rafinerilerin IŞİD'e günlük 2 milyon dolar kaynak temin ettiği iddia ediliyor. IŞİD'in bu rafinerilerden sağladığı ham petrolü kaçakçılar vasıtasıyla Türkiye, Irak, İran ve Ürdün'e sattığı öne sürülüyor.

ABD öncülüğündeki koalisyonun Suriye'nin Rakka kentine düzenlediği hava saldırılarında 12 sivil ile çok sayıda IŞİD militanının hayatını kaybettiği de ileri sürüldü. Suriye Yerel Koordinasyon Komitesi'nden (LCC) yapılan yazılı açıklamada, ABD öncülüğündeki koalisyonun, Rakka kentine bağlı Tel Abyad ilçesinde IŞİD'in bulunduğu alana düzenlediği hava saldırılarında 12 sivil ve çok sayıda IŞİD üyesinin öldüğü belirtildi.

ABD ve 5 Arap ülkesinin saldırıları sonrası ağır kayıp veren Irak Şam İslam Devleti örgütü IŞİD, Suriye-Türkiye sınırındaki Kobani bölgesini ele geçirmek için büyük saldırı başlatmıştı. IŞİD ağır silahlarını ve çok sayıda militanını Kobani'yi ele geçirmek için bölgeye yönlendirmişti. Kobani kenti çevresinde dün geceki yoğun çatışmalarda Suriyeli Kürtlerin üstünlük sağladığı belirtiliyor. IŞİD militanlarının kente ilerleyişi durduruldu. IŞİD militanlarının geri çekilmek zorunda kaldığı belirtiliyor. Dün IŞİD Kobani'ye 8 kilometre kadar yaklaşmıştı.