IŞİD'in Kürt nefreti neden arttı?

IŞİD'in Kürt nefreti neden arttı?

Suriye Kürt Ulusal Konseyi (SMDK) üyesi Goman Hüseyin, IŞİD'in Halep kentinin kuzeyindeki Kobani'de ilerleyişine ilişkin, "IŞİD'in Irak'ın Musul kentini kontrol altına aldığı sırada ele geçirdiği ağır silahlar, ilerlemesinin başlıca sebebi" dedi. Hüseyin, IŞİD'in, savaştığı bölgelerde "yanık toprak politikası" uyguladığını ve hiçbir uyarıda bulunmadan saldırma taktiği izlediğini ifade etti.

'KOALİSYON NEFRETİ KÖRÜKLEDİ'

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) ilerlemesi üzerine oluşturulan uluslararası koalisyon sebebiyle de örgütün Kürtlere olan nefretinin körüklendiğini aktaran Hüseyin, Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) silahlı kanadı Halk Savunma Birlikleri'nin (YPG), saldırılara karşı koyması konusunda şüphelerinin bulunduğunu dile getirdi.

IŞİD'in ilerlemesinin başlıca sebebinin, Musul kentini kontrol altına aldığı sırada ele geçirdiği ağır silahlar olduğunu savunan Hüseyin, "PYD güçlerinin, bu barbarca saldırıların önüne geçebileceğini sanmıyorum. Uluslararası koalisyonun başını çeken ABD , bu terörist grupların sonunu getirmeye çalışıyor" dedi.

"İŞBİRLİĞİ İSTİYORUZ"

Batı'nın, Suriye Kürtlerine desteğine ilişkin de değerlendirmede bulunan Hüseyin, şunları kaydetti:

"Biz, bu ülkenin bir parçasıyız. Suriye çerçevesinin dışında değiliz. SMDK yoluyla Suriye'de ırk din ayrımı yapmaksızın işbirliği için çaba harcıyoruz. SMDK'nın IŞİD'e karşı uluslararası koalisyonda çalışmak için bir planı da var. IŞİD mağlup edildikten sonra bırakacağı boşluğu doldurmak için umarım gücümüz olur."

Suriye'nin Rakka kentine bağlı Tel Abyad ve Halep'in Kobani ilçelerinin çevresindeki köylerde IŞİD ile PYD güçleri arasında bir süredir çatışmalar yaşanıyor.