İstanbul'a 12 milyarlık bütçe Meclis'ten geçti

İstanbul'a 12 milyarlık bütçe Meclis'ten geçti

Gelecek yıl İstanbul’un Anadolu yakasındaki raylı sistem yatırımlarına ağırlık verilecek. Anadolu yakasındaki raylı sistemler için 1.188.528.000 TL bütçe ayrılırken, Avrupa yakası için ise 832.591.000 TL ayrıldı.



Anadolu yakasındaki Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy Metrosu için 732.430.000 TL, Kartal-Kaynarca Metrosu için 212.443.000 TL, Avrupa yakasındaki Mecidiyeköy-Mahmutbey metro hattı için ise 400.000.000 TL’lik yatırım yapılacak.

TOPBAŞ İSTANBUL’UN KONSOLİDE BÜTÇESİ 31 MİLYARA ERİŞİYOR

Bütçe görüşmeleri sırasında Belediye Meclis üyelerine seslenen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, bütçe ile ilgili rakamları açıklarken, "Büyükşehir’in belediye olarak bütçesi 12 milyar 250 milyon lira. Bütçemizden yatırıma ayrılan pay 7 milyar 860 milyon lira civarında. İSKİ ve İETT bütçelerini de eklediğimiz zaman, 19 milyar 712 milyon liraya ulaşmakta. Şirketlerin cirolarını da kattığımız zaman, İstanbul’un bütçesi 31 milyar 865 milyona erişmekte diye konuştu.

100 KM’LİK RAYLI SİSTEM İNŞAATI DEVAM EDİYOR

Bütçede en büyük payı ulaşıma ayırdıklarını ifade eden Topbaş, "Tramvaylar dahil 44 kilometrelik bir raylı sistem var, 141 kilometreye çıktı. 100 kilometre civarında da inşaatlar devam ediyor dedi.

110 MİLYON METREKARE YEŞİL ALAN HEDEFİ

Çevreye ayrılan payın bütçenin yüzde 40’ını oluşturduğunu söyleyen Topbaş, "İstanbul’da 2004 yılında göreve başladığımda aktif yeşil alan 32 milyon metrekareydi. 2019’a vardığımızda 110 milyon metrekareye erişme hedefini koyduk şeklinde konuştu.

"KENTSEL DÖNÜŞÜM RANTSAL DÖNÜŞÜME ÇEVRİLMEMELİ"

Depremin ciddi bir sıkıntı olduğunu belirten Topbaş, kentsel dönüşümün rantsal dönüşüme çevrilmemesi gerektiğinin altını çizdi. Topbaş, "Bizi gelip baskı altına almaya çalışabilirler. Ama özellikle bu konuda hassasiyetleri ortaya koymalıyız. Bir taraftan düzeltirken, bir taraftan ileride sıkıntı çıkan şeyleri ortaya çıkartmamız gerekiyor. Olaya rant gözüyle değil, can gözüyle bakılmasının sağlanması gerekiyor dedi.

TONGUÇ: TAKSİM’E KIŞLA SEVDASINDAN VAZGEÇMEK GEREKİYOR

Topbaş’ın konuşmalarının ardından CHP’li Meclis üyeleri söz aldı. CHP Meclis üyesi Tonguç Çoban, İBB’nin hazırladığı 2015-2019 yıllarını kapsayan Stratejik Plan’da ’Taksim Meydanı Kentsel Tasarım ve Taksim Kışlası Restitüsyon Projesi’nin yer almasını eleştirdi. Çoban, "Bu sevdadan vazgeçmek gerekiyor. Bu ülkenin hafızasına, yakın geçmişine acılarla nakşetmiş bir olayı yeniden gündeme getirecek tarzda, artık ortak kabul haline gelmişken, gezi parkı park olarak kalmalı. bugün yeniden bu rapora yazmak sıkıntı yaratır dedi.

"GECELERİ ’BEN NE YAPIYORUM KADİR’ DİYE ÇIĞLIKLAR ATIP UYANIYOR OLABİLİRSİNİZ"

Tonguç’tan sonra söz alan CHP’li Hakkı Sağlam, Topbaş’a sert eleştiriler yöneltti. Sağlam, şöyle konuştu:

"İstanbul’u 21 yıldır sizler yönetiyorsunuz. 11 yılın vebali Topbaş’ın üstünde. 21 yıldır iktidardasınız. İnsanı çileden çıkaran trafik ile insanlarımızın hayatını altüst eden duruma nasıl bir iyileştirme yaptınız Her tarafı AVM kuşatması sonucu biten küçük esnafla ilgili bir gelişme var mı Kişiye özel imar düzenlemesi ile milletimize küfreden müteahhitlere rant sağladığınız konusunda ne düşünüyorsunuz

İstanbul’un deprem toplanma alanlarının imara açıldığını hatırlatan Sağlam, Topbaş’a, "Depremi bile rant kapısı yaptınız. Siz gece yattığınızda, gecenin bir yarısı ’Ben ne yapıyorum Kadir’ diye çığlıklar atıp uyanıyor olabilirsiniz. Ama Sabah ne yazık ki evinizden çıktığınızda, şaşaalı AVM’leri görünce, ’Ne kadar güzel eserler yaptık, siyasi taraftarlarımıza ne kadar güzel rantlar sağladık’ diyorsunuz şeklinde konuştu.

MHP’Lİ ÜYENİN CHP’YE ’SÜRE’ JESTİ KABUL GÖRMEDİ

Sağlam’ın uyarılara rağmen kendisine ayrılan 20 dakikalık süreyi aşması üzerine, Meclis Başkan Vekili Ahmet Selamet, Sağlam’ı konuşmasını tamamlaması için defalarca uyardı. Sağlam’ın mikrofonunu kesen Selamet, kürsüye MHP adına konuşma yapmak üzere MHP’li üye Hüseyin Kırcalı’yı davet etti. Ancak Kırcalı, kendisine ayrılan süreyi CHP’li Meclis üyesi Hakkı Sağlam’a devrettiğini söyledi. MHP’li üyenin jesti CHP’liler tarafından alkışla karşılandı. MHP’li üyenin bu çıkışını kabul etmeyen Meclis Başkan Vekili Selamet ise, "Ben sözü size veriyorum. İstiyorsanız Hakkı Sağlam’ın yapacağı konuşmayı siz yapın dedi.

TOPBAŞ ELEŞTİRİLERE YANIT VERMEDİ

CHP’li üyelerin eleştirilerini yanıtlamak üzere tekrar kürsüye çıkan Topbaş, konuşmaları üzülerek takip ettiğini ve eleştirilere cevap vermeyeceğini söyledi. CHP’li Hakkı Sağlam’ı isim vermeden eleştiren Topbaş, "CHP’li iki üye gayet nezaketle eleştirilerini yaptı, biz de notlarımızı aldık. Ama maalesef bu atmosfer bozuldu. 42 yıllık bir siyasetçi olarak tavsiyede bulunuyorum CHP eğer iktidara alternatif olmak istiyorsa, bu tarzı geride bırakması lazım dedi.

Topbaş, konuşmasını, "Son dönemim olarak yetki istedim, İstanbullular da bana yetki verdi. Demek ki doğru işler yaptık. Başarımız desteklendiği için tekrar bizi görevlendirdiler diye tamamladı.

Tartışmaların ardından oylamaya geçildi. 12 milyar 250 milyon TL’lik bütçe, 152 kabul, 69 ret ve 2 geçersiz oyla kabul edildi.