İşte kaçakçıların yeni gözdesi!

İşte kaçakçıların yeni gözdesi!

Edirne’de jandarma ekiplerince son 3 ayda yapılan kontrollerde yaklaşık 12 ton kaçak midye ele geçirildi.
İzmir’den alındığı tespit edilen kaçak midyelerin Enez İlçesi’nden tekneyle 5 kat daha pahalıya satıldığı Yunanistan’a götürüldüğü ortaya çıktı. Ele geçirilen midyeler denize dökülerek imha edilirken, yakalanan şüpheliler ise sadece Su Ürünleri Kanunu’na muhalefet suçundan bin 55 lira idari para cezası kesilerek serbest bırakılıyor.

 Türkiye’de tonu 4 bin liraya satılan midyelerin Yunanistan’dan en az 5 katına satılıyor olması, kaçakçıların da dikkatini çekti. Özellikle İzmir’den alındığı tespit edilen kaçak midyeler araçlarla Edirne’nin Enez İlçesi’ne kadar getirilirken, burada teknelerle yasa dışı yollardan Yunanistan’a götürülüyor. Kaçak midyelerin Yunanistan’daki lüks restoranda bir porsiyonu 18 euroya satılıyor.

PİYASA DEĞERİ 300 BİN LİRA


Yakalandığında sadece idari para cezası verilmesi nedeniyle kaçakçıkların yeni gözdesi haline gelen midye için Edirne İl Jandarma Komutanlığı ekipleri de denetimlerini arttırdı. Son 3 ayda yollarda yapılan kontrollerde Yunanistan’a götürülmek istenen ve piyasa değeri yaklaşık 300 bin lira olan 642 çuval içerisinde toplam 11 ton 995 kilo beyaz kum midyesi ele geçirildi. Kaçak midyelerle ilgili olarak 14 kişi jandarma ekiplerince gözaltına alınırken, Su Ürünleri Kanunu’nun 25 ve 36’ncı maddeleri gereğince kişi başı 1055 lira idari para cezasına çarptırılarak serbest bırakıldı. Midyeler ise imhası için Edirne Gıda, Hayvancılık ve Tarım İl Müdürlüğü’ne teslim edildi.

ARAÇLAR VE KİŞİLER AYNI

Jandarma ekiplerinin tespitlerine göre, kaçakçılar midyeleri otomobil ve hafif ticari araçlarla taşıyor. Yunanistan’a kıyısı olan Enez İlçesi yolu üzerindeki kontrol ve denetimlerde yakalanan araçlar amacı dışında kullanıldığı trafikten men edilirken, kısa bir süre sonra başka bir kişinin sürücülüğünde yeniden yakalanıyor.

YASAL PROSEDÜRÜ ÇOK

Edirne Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdür Vekili Erdinç Kılıç, yasal olarak midye avlanmak için bir dizi prosedürün işletilmesi gerektiğini ifade ederek şunları söyledi:

“Jandarma ekiplerince ele geçirilen ve tarafımıza teslim edilen çift kabuklu kum midyelerini, eğer denize yakın bir bölgede ise ivedilikle yaşam alanlarına geri bırakıyoruz. Ancak midyeler denize uzak bir bölgede ise midyeleri imha etmek zorunda kalıyoruz. Çift kabuklu kum midyeleri, ağır metal barındıran canlılar olduğu için yasal olarak avlanma bölgelerinin tespiti ve izni için prosedürümüz en 6 aylık çalışmalar neticesinde belirleniyor ve yasal avlanma alanları tespit ediliyor.”