İtso Üyelerine Marka Semineri

İtso Üyelerine Marka Semineri

İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) üyelerine markanın önemi anlatıldı.
İTSO tarafından ‘markalaşma stratejileri ile markanın korunması ve etkili kullanılması" konulu seminer düzenlendi. Seminere
konuşmacı olarak katılan Türk Patent Enstitüsü’nden marka uzmanı Mustafa Dalkıran, markanın, bir işletmenin mallarını ya da hizmetlerini diğer işletmelerin mallarından ayıran fark olduğunu belirterek, “Markanın ayırt edicilik, orijin ve kaynak işareti, reklam ve tanıtım aracı, kalite göstergesi, imaj, güven aracı, taahhüt, ticari değer gibi özellikler taşıması lazımn. İyi işletme, işe uygun bir yönetim, iyi bir ekip, kaliteli ürün, çeşit, imaj, marka kimliği, farklılaşma, uygun konumlandırma, istikrar, reklam, tanıtım, pazarlama, AR-GE ve benzeri faktörler, markanın önemli noktalarındandır. Marka önemli bir varlıktır, güçlü bir pazarlama aracıdır, haksız rekabeti önlemenin etkili bir yoludur. İyi bir marka çok taklit edilir; çok taklit edilen marka sulanır. Tescil taklidi önler. 1980 öncesinde işletmelerin varlıklarının yaklaşık yüzde 80’ini maddi varlıklar oluştururken, günümüzde bu oran tersine dönmüştür. Nike ve Pfizer gibi firmaları örnek verebiliriz. Bir söz vardır, bir işletme bölünecekse, fiziki varlıklarını size verirdim. Gayri maddi varlıklarını ise ben alırdım. Nike’ın fabrikası yok, ama marka değeri oldukça yüksek. Marka seçiminde, ürünle uyumlu mu, hedef tüketici kitlesine hitap ediyor mu, özgün mü, ayırt edici vasfı yüksek mi, sektörde başkaları tarafından kullanılıyor mu ya da başkaları adına tescilli mi, tescil edilebilir mi, uluslararası tescil mümkün mü, alan adı olarak tescil edilebilir mi, internette kullanıma uygun mu sorularına cevap verilebilmesi gerekmektedir” dedi.
Markanın ayırt edici bir işaret olduğunu ifade eden Dalkıran, “Örneklerle anlatacağımız bütün özellikleri, markanın bu temel fonksiyonundan kaynaklanmaktadır. Markanın üzerinde geliştiği, inşaatın üzerine yükseltildiği temeli, ana direği bu özelliğidir. Bu nedenle, gerek daha ilk başta markayı seçerken, gerekse de marka üzerine yapacağımız bütün proje ve yatırımlarda bu temel fonksiyonu dikkate almamız, çalışmalarımızın merkezine koymamız büyük bir öneme sahiptir. Aslında bu konuda, bundan sonra söyleyeceğimiz her şey, markanın bu temel vasfı çevresinde gelişen özellikleridir. Bir markanın ayırt edicilik özelliğinden bahsederken dikkat etmemiz geren temel unsur; bu ayırt ediciliğin markanın kullanıldığı ve hedef tüketici kitlesine sunulduğu ürünle, yani mal ya da hizmetle ilişkili olduğudur. Diğer bir önemli unsur da, bu mal ve hizmetin menşeidir. Yani ilişkili olduğu kişi ya da işletmedir. Bu markanın sahibidir. Markanın sahibi bizzat kendisi markanın üreticisi olabileceği gibi lisans yoluyla başkalarına da ürettirebilir. Burada önemli olan o marka altında sunulan ürünün marka sahibinin kontrolü ve denetimi altında sunulması, markanın sunduğu vaadin o kişi tarafından garanti altına alınmasıdır” diye konuştu.