İzdivaç programlarına ağır yaptırımlar geliyor!

İzdivaç programlarına ağır yaptırımlar geliyor!

Skandalların eksik olmadığı izdivaç programlarına ağır yaptırımlarla çekidüzen verilecek. Yayınlara, ihlal halinde ilk 20 gün para cezası uygulanacak.

İhlal devam ederse 5 gün yayın durdurma, tekrarı halinde 10 gün yayın durdurma verilecek. Tüm bunlara rağmen ihlal yine sürdüğü takdirde, bu tür programları yayınlayan televizyonlar, lisans iptaline varan ağır müeyyidelerle karşılaşalabilecek.

NEŞTER VURULDU

Hükümet, gündüz kuşağında yayınlanan kadın programlarına yönelik artan şikayetler üzerine harekete geçti. Çoğu izdivaç programı olan bu tür yayınlara uygulanan yaptırımları arttıran kanun teklifi üzerinde Bakanlar Kurulu'nda görüşmeler tamamlandı. Bu tür yayınlara neşter vuracak teklif için referandum sürecinin beklenmemesine, artan şikayetlerin dindirilmesi için acil tedbir alınmasına karar verildi.

KHK İLE ACİL ÇÖZÜM

Bu kapsamda hükümet tarafından hazırlanan kanun teklifi, olağanüstü hal (OHAL) kapsamında kanun hükmünde kararname olarak ivedilikle uygulamaya konulacak.

YASAKLANMAYACAK

Kanun metninin yasalaşması uzayacağından dolayı KHK ile getirilecek yeni düzenlemeler kapsamında, genel ahlaka uygun olmayan içerikleri nedeniyle yoğun şikayet alan bu tür yayınlara ilişkin yaptırımlar bir hayli ağırlaştırılacak. Yeni düzenlemeyle derhal kapatmaya gidilmeyecek. Bu tür yayınların yeniden değerlendirilmesi için yayıncı kuruluşa belirli bir süre tanınacak. Ancak bu sürede de aşamalı olarak yaptırımlar devreye girecek.

MÜEYYİDELER AĞIR

Buna göre, KHK yayımlanarak yürürlüğe girdikten sonra söz konusu yayın ihlal yaparsa, ilk 20 günde para cezası verilecek. İhlal devam ederse 5 gün yayın durdurulacak. İhlalin devamı halinde yayın durma cezası 10 güne çıkacak. Tüm bu yaptırımlara karşın yine de ihlal sürerce bu defa TV lisans iptaline veren yaptırımlarla karşı karşıya kalacak. Böylece yayıncı kuruluşlar, kademeli olarak uygulanacak cezalarla, programın yayınlandığı televizyon kanalını kapatmaya kadar varan ağır yaptırımları göze almak zorunda kalacak.

HEPSİ MERCEK ALTINDA

Düzenleme, sadece eleştiri konusu olan izdivaç programlarını değil, gündüz kuşağında kadınlara yönelik benzer programları da kapsıyor. Bu programlar da ihlal halinde aynı yaptırımlarla karşılacak. Düzenlemede, yayınlara ilişkin kriterler de ayrıntılı olarak yer alıyor.