İzmir Kobi’leri Afetlere Hazırlanıyor

İzmir Kobi’leri Afetlere Hazırlanıyor

Günlük yaşamımızın bir parçası haline gelen ve her an ortaya çıkabilen afetlere karşı KOBİ’leri bilinçlendirmeyi amaçlayan Sağlam KOBİ Projesi, EBSO Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıyla tanıtıldı. İstanbul’un ardından İzmir’de uygulanması planlanan Sağlam KOBİ Projesi, KOBİ’lerin afetlere hazırlık süreçlerine destek olmayı ve olası afetlerin ardından iş hayatına hızlı dönüşlerini sağlamayı amaçlıyor. Sağlam KOBİ Projesi’nin İzmir’de de yaygınlaştırılması amacıyla proje sahibi kuruluşlar ile İzmir Kalkınma Ajansı ve İzmir ABİGEM işbirliğiyle, proje kapsamında İzmir’deki işletmelere eğitimler verilecek, seçilecek işletmelere afet planlarını oluşturmaları için birebir teknik destek de sağlanacak.
Projenin 2 yıl önce planlanmaya başlandığını ve Türkiye’nin riskli afet bölgesinde bulunmasından dolayı pilot bölge olarak seçildiğini kaydeden Türkiye Kurumsal Sosyal Sorumluluk Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Dinler, projenin KOBİ’leri afetlere karşı güçlü kılacağını belirtti. Deprem, yangın ve sel gibi doğal afetlerin yanı sıra; son yıllarda Türkiye’de sıklıkla meydana gelen iş kazalarının da afet kategorisinde değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Serdar Dinler, Sağlam KOBİ Projesi ile İzmir başta olmak üzere tüm Türkiye’de bir farkındalık yaratmayı hedeflediklerini söyledi.
FARKINDALIK YARATILACAK
Riskli afet bölgelerinde yaşayan insanlar dahil birçok kişinin “Burada afet olmaz, afet beni etkilemez” gibi içgörülere sahip olduklarını açıklayan Amerikan Ticaret Odası Afetlere Hazırlık Bölümü Başkanı Gerald McSwiggan da sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir afet gerçekleştikten sonra sınırlı şeyler yapabilirsiniz ama öncesinde önlem alır ve afete karşı hazırlıklı olursanız sağlık, zaman ve paranız cebinizde kalır.”
İZKA’nın bölgede gerçekleştirdiği destekler ve potansiyeliyle, Sağlam KOBİ Projesi’nde önemli bir aktör olacağına dikkat çeken UPS Vakfı ve Dünya Ekonomik Forumu Afetler Görev Gücü Başkanı Ed Martinez ise, İZKA ve ABİGEM’in desteğiyle projenin İzmir’de başarıyla tanıtılacağını ve afetlere karşı bilinçli olma konusunda bir farkındalık yaratacaklarını söyledi. İzmir’in daima ileriyi gören ve yenilikleri takip eden bir kent olduğunu vurgulayan Martinez, Sağlam KOBİ Projesi’nin işletmeleri uzun ömürlü ve sürdürülebilir kılacağını sözlerine ekledi.
Afetlere maruz kalıp bunlardan etkilenirken, afete maruz kalmak kadar onunla baş edebilmenin de önem kazandığı bilgisini veren Türkiye Kurumsal Sosyal Sorumluluk Derneği Proje Uzmanı Güler Altınsoy, İzmirli KOBİ’ler ve katılımcılara projenin detayları hakkında bilgi verdi. İşletmelerin afetlere hazırlıklı olmalarının, afetlerden sonra kısa sürede toparlanıp tekrar aktif hale gelmelerinin hem işletme hem de ülke ekonomisi için büyük bir gereklilik olduğunu belirten Altınsoy, KOBİ’lere yönelik ilk eğitimin Ekim ayı sonunda gerçekleşeceğini söyledi.