İzmit Körfezi Balıklandırma Projesi Sonuç Raporu Yayınlandı

İzmit Körfezi Balıklandırma Projesi Sonuç Raporu Yayınlandı

Kalkınma Bakanlığı, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklaşa yürüttüğü İzmit Körfezi Balıklandırma Projesi sonuç raporu açıklandı. Proje kapsamında Körfez’e 1,5 milyon yavru balık bırakılacak.
Türkiye Cumhuriyeti Kalkınma Bakanlığı, MARKA ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklaşa yürüttüğü İzmit Körfezi Balıklandırma Projesi sonuç raporu düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı. İzmit’te bir otelde düzenlenen basın toplantısına, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, MARKA Genel Sekreteri Fatih Akbulut, Proje Danışmanı Muğla Sıtkı Kocaman Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doc. Dr. Kenan Güllü, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Kaynak Yönetim Daire Başkanı Ramazan Çelebi ve çok sayıda davetli katıldı. Törenin açılış konuşmasını yapan Doc. Dr. Kenan Güllü, iç Körfez’de uygulanan gırgır avcılığı yasağının olumlu sonuçlar verdiğini ve bu yasağın dış Körfez’e de uygulanmasının daha verimli olacağını dile getirdi.
10 Haziran 2014 tarihinde başlatılan projede 3 ay süren çalışma sonrasında oluşturulan raporda, Körfez’deki biyolojik çeşitlilik ile balık türlerinin zenginleştirilmesi ve halkın denizden daha fazla yararlanabileceği çalışmaların yapılması gerektiğine vurgu yapıldı. Projede ayrıca, Yalova’nın Altınova ilçesinde bulunan Hersek lagününe 1,5 milyon yavru balık bırakılacağı açıklandı.
İzmit Körfezi Balıklandırma Projesi’nin Türkiye’nin yol haritası niteliğinde olduğunu dile getiren Doc. Dr. Güllü, “Körfez’de yapılacak balıklandırma çalışması; ekolojin dengenin tekrar sağlanmasına fırsat verilmesi, halkın Körfez’e ait aidiyet duygusunun geliştirilmesi, Körfez’i sahiplenmesi ve korumanın daha daha yaygın amaçlarıyla gerçekleştirilmelidir. Balıklandırma çalışmasının uzun vadede ayrıca ekonomik fayda sağlayacağı muhakkaktır. Daha önce iç ve orta Körfez’de uygulanan gırgır avcılığı yasaklamalarının olumlu sonuçları çok kısa sürede görülmüştür. Bu sebeple yasağın dış Körfez’i de kapsayacak şekilde geliştirilmesi daha uygun olacaktır” dedi.
Kocaeli’nin harika bir şehir olduğunu dile getiren Büyükşehir belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ise “Şehrimiz çok hızlı bir şekilde sanayileşti ve kontrolsüz ve plansız bir şekilde gelişti. Hem sanayi hem evsel atıklar hababam denize döküldü. Şimdi bu Körfez’i tertemiz pırıl pırıl hale getirdik. Her geçen gün daha da temizlenecek. Deniz kendi kendini de temizliyor. Ben güzel insanlarımızın güzel şehirlere layık olduğuna inanıyorum. Burası bir akvaryum adeta. İşte hersek lagünü ile birlikte inşallah, Tarım Bakanlığı’da burada diğer ağır avcılığı, trol avcılığını yasakladı. Ve burada biz ağırlıklı olarak olta balıkçılığını veya kayıkçıların hafif avcılık dediğimiz avcılığı biz buralarda yapacağız. Burası bir bakıma, cıvıl cıvıl balık yetiştiren, balığın hopladığı zıpladığı bir yer haline gelecek” diye konuştu.
Toplantı daha sonra davetlilerin proje hakkında soruların cevaplanmasıyla sonlandırıldı.