Kadına yönelik şiddetin araştırılması teklifi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi

Kadına yönelik şiddetin araştırılması teklifi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi

TBMM Genel Kurulu’nda, HDP Grubu’nun kadına yönelik şiddetin Meclis tarafından araştırılmasına ilişkin önerisi AK Parti ve MHP milletvekillerinin oyları ile reddedildi.

 teklifin görüşmelerinde HDP grubu adına konuşan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, 2022 yılının ilk 10 ayında erkekler tarafından en az 280 kadının öldürüldüğünü söyledi.Kemalbay, “Görüldüğü gibi ülkemizde kadına yönelik şiddet ve cinayetler dört bir yanda kol gezmektedir. Beşinci Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi’nde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın siyasi sorumluluğu üstlenmek yerine kadınları suçlaması, bir kadın düşmanlığıdır, vicdansızlık ve utanç vericidir. Tek adamın kararı ile İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçilmesi, kadın cinayetlerinin, kadının maruz kaldığı her türlü şiddetin ortadan kaldırılması çabasından vazgeçmek demektir” ifadelerini kullandı.”AKP Saray iktidarı kadınları aile kurumu içine sıkıştırmakta, kadınların ne giyeceğine, nasıl yaşayacağına dair sürekli dayatmalarda bulunarak toplumun bir kesimine şirin gözükme pahasına kadınların üzerindeki erkek egemenliğini ve ayrımcılığı körüklemektedir” diyen Kemalbay, “Erdoğan kadınlara 3 çocuk, 5 çocuk siparişi verirken, Kürtlerin 5-10 çocuk yaptığını söyleyerek ırkçılığı da kadın bedeni üstünden beslemektedir. Biz kadınlar bu ırkçı, cinsiyetçi, ayrımcı politikaları lanetliyoruz” şeklinde konuştu.

Artan yoksulluğun maddi ve psikolojik yükü en çok kadınların sırtında

Kadınların ucuz iş gücü olarak görüldüğünü belirten Serpil Kemalbay şunları söyledi:

“AKP iktidarının izlediği savaş ve sermayeyi semirtme politikalarıyla toplumu derin bir yoksulluğun içine itmiştir. Artan yoksulluğun maddi ve psikolojik yükü de en çok kadınların sırtına yüklenmek istenmekte, yoksulluk, kadınların şiddet sarmalından çıkabilmesinin önündeki en önemli engellerden bir olmaktadır. AKP Saray iktidarı kadınları ucuz emek deposu olarak muhafaza etmeyi temel kadın politikası haline getirmiştir. Bir taraftan Erdoğan kadınlara çocuk siparişi verirken, öte taraftan evdeki görünmeyen emeğin sahibi olarak kadınlar kölelik koşullarına mahkum edilmektedir.”

Kadınların iktidardan özgürlük ve can güvenliği beklentisi kalmadı

CHP grubu adına konuşan Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun İstanbul Sözleşmesi’nin çıkılmasının ardından kadın cinayetlerinin azaldığı yönündeki açıklamasını hatırlattı.

Hancıoğlu, “Türkiye’de her 10 kadından 4’ünün erkek şiddetine maruz kaldığı gerçeğini değiştirmeyecek. Boşanmış ve ayrı yaşayan kadınların yüzde 75’nin fiziksel şiddete maruz kaldığı gerçeği de değişmeyecek” dedi.

Cinsiyet ayrımcılığının en fazla olduğu ülkeler arasında Türkiye’nin 26’ncı sırada olduğunu dile getiren Hancıoğlu, “Kadına yönelik şiddete karşı yürütülecek mücadelenin temeli kadın düşmanı politikaları bertaraf etmektir. İktidar İstanbul Sözleşmesi konusunda sergilediği tutum ile niyetini ve gerçek yüzünü göstermiştir. Kadına yönelik şiddeti önlemeye yönelik uluslararası bağlayıcılığı olan en kapsamlı hukuki metindir. Kadınların bu sözleşmeden hukuksuz şekilde çekilme kararı veren bir iradeden özgürlük, can güvenliği adına en küçük bir beklentisi kalmamıştır” diye konuştu.

İYİ Parti grubu adına konuşan Mersin Milletvekili Zeki Hakan Sıdalı, kadınların seyahat ederken bile tacize uğradığını, öldürüldüğünü kaydederek, “Aile yaşantılarında en yakınındakilerden mobbing, kötü muamele görüyorlar. Eğitim ve iş hayatında da aynı şekilde mobbing ve adaletsizlikle mücadele ediyorlar. Kendilerini yalnız ve savunmasız hissediyorlar. Bazen kadın olmaları dahi ayrımcılığa uğramalarına yeterken kendilerini nasıl güvende hissedecekler?” diye sordu.

Sıdalı, iktidarın İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılması kararına tepki göstererek, “Buna gerekçe olarak da mevcut kanunların kadına yönelik şiddet ile mücadele etmeye yettiğini gösteriyorsunuz, yetiyor mu? Bakalım. Mevcut kanunlar yettiği için mi bugün OECD ve G20 ülkeleri arasında kadına şiddetten muzdarip birinci ülkeyiz? Her şey yeterli olduğu için mi cinsiyet ayrımcılığının en fazla olduğu 129 ülke arasında 26’ncı sıradayız. Malavi, Burkina Faso ve Mozambik bile bizden daha iyi sırada” dedi.

Konuşmaların ardından yapılan oylamada önerge AK Parti ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.