Kadir Topbaş'a devlet nişanı

Kadir Topbaş'a devlet nişanı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’a Kore Cumhurbaşkanı Park Geun-hye tarafından imzalanan “Güney Kore Devlet Nişanı” verildi.

Nişanı, “İstanbul Kore’de 2014” etkinliklerinin açılışında Güney Kore Kültür Spor ve Turizm Bakanı Kim Jongdeok takdim etti.

“İstanbul Kore’de 2014” etkinlikleri Güney Kore’nin Gyeongju şehrinde düzenlenen açılış töreniyle dün başladı. Törene İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın yanı sıra, Güney Kore İçişleri Bakanı Jung Jong Seop, Kültür Spor ve Turizm Bakanı Kim Jongdeok, Gyeongsangbuk-do Eyaleti Valisi Kim Kwan Yong, Gyeongju Belediye Başkanı Choi Yang Sik ile 5 binin üzerinde Güney Koreli katıldı.

Nişanı, “İstanbul Kore’de 2014” etkinliklerinin açılışında Güney Kore Kültür Spor ve Turizm Bakanı Kim Jongdeok takdim etti.

Bakan Kim Jongdeok, Güney Kore Cumhurbaşkanı Park Geun-hye tarafından yazılıp imzalanan metni okudu. Metinde, Kadir Topbaş’ın geçen yıl İstanbul’da düzenlenen İstanbul-Gyeongju Dünya Kültür Exposu’na verdiği destek ve Kore kültürü ile tanıtımına katkılarından dolayı verildiği belirtildi. Metinde İstanbul’un birçok ilçesinde etkinliklerin yapıldığı Expo’yu 4.5 milyon civarında kişinin takip ettiği de vurgulandı.

Koreliler İstanbul'a davet edildi

Teşekkür konuşması yapan Başkan Kadir Topbaş, İstanbul’un ve Türkiye’nin selamlarını getirdiklerini belirterek, “Mesafelere ve farklılıklara rağmen bir aradayız. Biz dostluğun verdiği güçle kollarımızı açıyoruz. Dünyanın bir ucundan sizleri sevgiyle kucaklıyoruz. Sevgili Koreliler bizim dostluktan öte kan kardeşimizdir. Bundan sonra da dostluk ve dayanışmayı sürdürmeye kararlıyız. Bugünkü etkinlikleri takip eden 10 kişiye de İstanbul’a uçak bileti hediye edeceğiz” diye konuştu.

Kore halkının Türkiye’nin ve İstanbulluların gönlünde ayrı bir yeri olduğuna dikkat çeken Kadir Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yarım asır önceki bağımsızlık mücadelesinde birlikteydik. Askerlerimiz sizlerin yanındaydı. Kahraman şehitlerimiz şimdi Koreli şehitlerin yanındadır. Kore toprakları ebedi istirahatgahları olmuştur. Ölümsüz kahramanlarımızı ve gazilerimizi bir kez daha saygıyla anıyorum.”

Tarihi İpekyolu’nun iki önemli uç noktası olan İstanbul ve Gyeongju’nun tarihi ipek yolunu yeniden canlandırma fırsatını yakaladığını ifade eden Başkan Topbaş, “Bin yıllık Şilla kültürünü ve İstanbul’un 8 bin 500 yıllık tarihini karşılıklı olarak daha da yakından tanıyoruz. Böylece dostluğumuzu ve kardeşliğimizi her alana yayma fırsatını çok iyi değerlendiriyoruz. Bugün açılışını yaptığımız etkinliklerle Seul, Gyeongju ve Busan kentlerinde İstanbul’u bütün yönleriyle tanıtmış olacağız. Bu vesileyle Koreli dostlarımıza seslenmek istiyorum; Artık İstanbul sizin bir yuvanız oldu. Her fırsatta sizleri İstanbul’a bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Türk ve Kore bayraklarını yan yana sallandı


Etkinliklere katılan 5 bin Koreli, Türk ekibinin hazırladığı gösteriler ve Mehter Marşı ile coştu. Mehter marşlarını büyük beğeniyle dinleyen Koreliler, ellerindeki Türk ve Kore bayraklarını birlikte sallayarak marşlara eşlik etti. Etkinliğin yapıldığı alanda da dalgalanan Türk bayrakları İstanbul-Kore birlikteliğini pekiştirirken, Kore’de adeta bir Türk Günü yaşattı.