Katar'dan yeni açıklama: "Süper güç değiliz"

Katar'dan yeni açıklama: "Süper güç değiliz"

Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ülkesinin, komşularıyla yaşadığı diplomatik krizin çözümü için "diyaloğa hazır" ve "ara buluculuğa açık" olduğunu bildirdi. Katar resmi haber ajansı QNA'da yer alan habere göre, Al Sani, CNN'e verdiği röportajda, "Diyaloğa ve oturup konuşmaya hazırız. Biz burada 'süper güç' değiliz ve meselelerin çatışma yoluyla çözüleceğine inanmıyoruz." dedi.

Al Sani, ülkesinin "terörü desteklediği" yönündeki suçlamaları yalanladı.

Katarlı bakan, bu iddialara ilişkin, "Katar terörün finanmasıyla mücadele ediyor ve dünyayı potansiyel teröristlere karşı korumakta katkı sağlıyor." değerlendirmesini yaptı.

SUUDİ ARABİSTAN'A YANIT GELDİ: ÇELİŞKİLERLE DOLU

Suudi Arabistan'ın açıklamasında ülkesine yönelttiği "bölge istikrarını sarsmak hedefiyle terör gruplarını kucaklama" suçlamasını reddeden Al Sani, şunları kaydetti:

"Bu açıklama çelişkilerle doludur çünkü açıklamada bir yandan İran'ı öte yandan Suriye'deki aşırıcı grupları desteklediğimiz söyleniyor. Bir yandan Suudi Arabistan ve Yemen'deki Müslüman Kardeşleri diğer yandan Husileri desteklediğimizden bahsediliyor ki bunlar tüm çatışma sahalarında husumet içerisindeler. Suudi Arabistan'daki muhalefeti ve Katif'teki mezhepsel hareketleri desteklediğimiz yönündeki malumatlar da tamamen yanlıştır. Suudi Arabistan ile Katar istihbaratı ve güvenlik birimleri arasında iş birliği var ve Suudi Arabistan'ın ulusal güvenliğine hizmet ediyor. "

ABD Başkanı Donald Trump'ın diplomatik krize ilişkin Twitter'da yaptığı paylaşımına da değinen Al Sani, bölgeye son ziyareti sırasında Trump ile Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani'nin "çeşitli ülkeler tarafından terörün finanse edilmesinin durdurulması gerektiği" konusunun ele alındığını vurguladı.

ÜRDÜN VE MORİTANYA DA KATILDI

Al Sani ayrıca ABD'deki resmi ajanslar tarafından yayınlanan birçok raporda Katar'ın terör finansmanıyla mücadeledeki rolünün övüldüğünü söyledi.

Son olarak Ürdün dün akşam Katar ile diplomatik ilişkilerinin seviyesini düşürmüş ve merkezi Katar'da bulunan El-Cezire televizyonunun yerel ofisini kapatmış, Moritanya hükümeti ise Katar ile diplomatik ilişkileri kestiğini açıklamıştı.

Fas Kraliyet Havayolları da Katar ile diplomatik ilişkilerini keserek Doha aktarmalı seferlerini durdurduğunu ilan etmişti.