Kiracı olanlar bu habere dikkat!

Kiracı olanlar bu habere dikkat!

Kira, hem vatandaş için hem de esnaf ve işletmeler için önemli bir gider. Her yıl yenilenen kiranın ne kadar artacağı ise hep kafaları karıştırıyor. Ancak bunun yasal bir sınırı var ve bu sınır 1 Temmuz 2012'de çıkan yeni Borçlar Kanunu ile belirlenmiş durumda.

ÜFE'YE BAKILIYOR

Taraflar anlaşsa da zam bu sınırı aşamaz. Borçlar Kanunu'nun 344'üncü maddesinde konut için kira artışının, İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı Üretici Fiyat Endeksi'ne (ÜFE) göre yapılacağı belirtiliyor. ÜFE, her ay açıklanan enflasyonla karıştırılmamalı. En çok yanlış bu konuda yapılıyor. 'ÜFE ve TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi) ortalaması alınacak' diyene aldırmayın.

12 AYLIK ORTALAMAYA BAKILACAK

ÜFE'ye bakarken aylık veya yıllık orana değil, 12 aylık ortalamaya bakılacak. Bu rakam da dün yüzde 21.36 olarak açıklandı. Sözleşmesi bu ay bitecek olanlar yüzde 21.36'yla yenileyecek. 1000 liralık kira 1213 lira olacak. Yıllıkta ek maliyet 2556 lira. Bu tavan fiyat. Yeni Ekonomi Programı'nda (YEP), kira artışının ÜFE yerine TÜFE'ye endeksleneceği yer almıştı. TÜFE'ye göre kira artışı uygulaması başlamış olsaydı artış yüzde 13.75 oranında kalacaktı. Borçlar Kanunu'ndaki kira artış maddesinin uygulanması işyerleri için 2020 yılında yürürlüğe girecek.