Kırgızistan ile Tacikistan sınırında çatışma! 24 ölü, 90 yaralı

Kırgızistan ile Tacikistan sınırında çatışma! 24 ölü, 90 yaralı

Kırgızistan Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada; ülkenin güneyindeki Batken bölgesinde bulunan hastanelere 24 kişinin cansız bedeninin getirildiği belirtildi. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada; bölgedeki hastanelerde Kırgız tarafından 90 yaralının bulunduğu kaydedildi.

Kırgızistan Milli Güvenlik Devlet Komitesinden yapılan açıklamada; Kırgızistan-Tacikistan sınırında çatışmanın sürdüğü belirtildi. Açıklamada, Tacik tarafının Kırgızistan'ın sınır köyleri Kulundu, Maksat ve Janı-Jer yerleşim birimlerini ateş altına aldığı ifade edildi.

Bu arada diplomatik kaynaklar, Kırgızistan Dışişleri Bakanı Ceenbek Kulubayev ile Tacikistan Dışişleri Bakanı Siraciddin Muhriddin'in sınırdaki durumu görüştüğünü ve sınırda ortaya çıkan sorunların münhasıran siyasi ve diplomatik yollarla çözülmesi gereğinin vurgulandığını bildirdi.

Tahliye çalışmaları başladı

Kırgızistan Acil Durumlar Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada; ülkenin Batken bölgesinde 'tehlikeli' yerleşim birimlerden tahliyelerin başladığı bildirildi.

Açıklamada; bakanlığın yerel sivil koruma komisyonu ile iş birliğinde Batken'de birkaç geçici barınma merkezi açtığı ifade edildi. Bölgedeki Ak-Say, Samarkandek, Ak-tatır köy sakinlerinin Ravat köyüne tahliye edildiği belirtilen açıklamada, Janı Jer, Arka, Dostuk, Sentralnıy ile Jaştık köy sakinlerinin yüzde 70-80'inin bölgeden kendi imkanlarıyla uzaklaştığı aktarıldı.

Tacik tarafa nota verildi

Öte yandan, Kırgızistan Dışişleri Bakanlığı, yasa dışı ve yıkıcı eylemlerine ilişkin Tacik tarafına protesto notası verdi.

Kırgızistan ve Tacikistan sınır muhafızları arasında önceki gün yaşanan çatışmada Kırgız tarafında 1'i asker 2 kişi yaralanmıştı.

Kırgız tarafı karşılık verdi

Milli Güvenlik Devlet Komitesi Sınır Birliği Hizmetleri Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada; Batken bölgesindeki Kırgız-Tacik sınırındaki silahlı çatışma sırasında, Kırgızistan Sınır Birliği Hizmetlerinin, Tacikistan'ın Lyakkan ve Bogdari sınır karakollarına ateş açtığı ve önemli miktarda ağır teçhizatı imha ettiği bildirildi.

Batken bölgesindeki çatışmaların aralıksız ve şiddetli sürdüğü belirtilen açıklamada, karşı tarafı ateşkese zorlamak için modern silah ve teçhizat kullanıldığı kaydedildi.

Kırgız basınında, Tacik tarafından fırlatılan roketlerden birinin Batken şehir merkezine isabet ettiği aktarıldı.