KIVANÇ: “2014 ÇOK ZOR YIL OLDU, 2015’İ FIRSATA DÖNÜŞTÜRMELİYİZ”

KIVANÇ: “2014 ÇOK ZOR YIL OLDU, 2015’İ FIRSATA DÖNÜŞTÜRMELİYİZ”

Adana Sanayi Odası (ADASO) Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, 2014’ün oldukça zor bir yıl olarak geride kaldığını, 2015 yılında zor koşulların mutlaka fırsata dönüştürülmesi gerektiğini söyledi.
Meclis Başkanı Hüseyin Nuri Çomu’nun başkanlığında yapılan Adana Sanayi Odası Ocak Ayı Meclis Toplantısı’nda konuşan ADASO Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, 2014 yılını değerlendirdi, 2015 yılına yönelik beklentilerini açıkladı. Türkiye için oldukça zor bir yılın geride kaldığını ifade eden Kıvanç, “2013 Haziran ayında başlayan çalkantılı süreç yılın hemen öncesinde sıkıntılı bir hal aldı, sanayiciler tarafından yıl boyunca fazlasıyla hissedildi. Özellikle makro anlamdaki hedeflerimize ulaşamadığımız tatsız bir yıl oldu” dedi.
Küresel ve bölgesel bazda yaşanan ekonomik ve siyasi gelişmelerden Adana sanayisinin de olumsuz yönde etkilendiğine dikkat çeken Kıvanç, önümüzdeki süreçte belirsizliklere değil olumlu gelişmelere odaklanılması gerektiğini vurguladı. Kıvanç, “2015 yılı, sanayiciler olarak dikkatli olmamız, aynı anda birçok konuyla mücadele etmemiz, günlük sorunların ötesinde makro anlamdaki tüm gelişmeleri takip ederek doğru şekilde öngörmemiz gerekeceği bir dönem olacak” diye konuştu.
Kıvanç, ekonominin, yerel ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri nedeniyle gündemin ilk maddesinde yer alamadığını, maratonun genel seçimlerle sona ereceğine dikkat çekti. Kıvanç, “Bundan sonraki ilk seçim 4 yıl sonra 2019 yılında olacak. Seçimsiz bu dönem, Türkiye’nin makro anlamdaki sorunlarını çözmesi adına büyük önem taşımakta Bu dönem yapısal sorunları çözmemiz, ekonomiye, sanayiye odaklanmamız gerekmektedir” görüşünü dile getirdi.
“DAHA OLUMLU BİR YIL OLMASINI BEKLİYORUZ”
ADASO Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, ihracatın yüzde 4 artışla 160 milyar dolara ulaşması hedefinin gerçekleşmediğini, ihracatın 157 milyar dolarda kaldığını ifade etti. İran’la serbest ticaret anlaşmasının iyi değerlendirilmesi, yeni Pazar arayışlarının sürdürülmesi gerektiğini vurgulayan Kıvanç, “Bazı sorunların kısmen de olsa çözülmesi ve petrol fiyatlarının gerilemesiyle, Türkiye’nin 2015 yılında daha iyi performans göstermesini bekliyoruz” dedi.
Kıvanç, hükümet tarafından açıklanan eylem paketlerine büyük önem verdiklerini, bunların önemli bölümünün yıllardır dile getirilen önemli konular olduğunu, eylemlerin gerçekleştirilmesi ve uygulamaya konulması için çaba gösterilmesi gerektiğini vurguladı.
“YATIRIM HAMLESİ VE YAPISAL DÖNÜŞÜM ŞART”
Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, ekonomide başarının üretime dayalı bir büyüme ile mümkün olacağını belirtti. Kıvanç, şöyle konuştu:
“Var olan sıkıntıları aşmak adına Türkiye’nin artık önemli bir yatırım hamlesine, makro anlamda da önemli bir yapısal dönüşüme ihtiyacı var. Bu anlamda sanayicinin girdi maliyetlerinin azaltılması, finansman ihtiyacının daha uygun şartlarda sağlanmasına, istihdam üzerindeki yüklerin azaltılmasına yönelik önemli düzenlemeler yapılarak kısa sürede uygulamaya konulmalıdır.”
Adana ve bölgesinin, Türkiye’nin Marmara’ya alternatif ikinci bir üretim ve yatırım merkezine dönüşmesi için girişimlerin sürdürüleceğini belirten Kıvanç, Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi’nin faaliyete geçmesinin bölge için dönüm noktası olacağını, üretim, istihdam ve ihracatın artmasının yanı sıra öncelikli çalışma alanının başında bu konunun yer alacağını sözlerine ekledi.
Toplantıda, Devlet Demir Yolları 6. Bölge Müdürü Mustafa Çopur, Adana’da başta hızlı tren olmak üzere demiryolu yatırımları ile yolcu ve yük taşımacılığı hizmetleri konusunda bilgi verdi. ADASO Genel Sekreteri Bora Kocaman ise 2014 yılı dış ticaret istatistiklerine ilişkin sunum yaptı.